Vrouw dood na eten in sterrenrestaurant

De Spaanse autoriteiten onderzoeken de dood van een 46-jarige vrouw in Valencia. Ze had samen met haar man en zoon gegeten in het sterrenrestaurant RiFF toen ze ziek werd en overleed. Ook zijn 28 andere gasten ziek geworden na een bezoek aan het restaurant. Ze hadden allemaal het verrassingsmenu met daarin morieljes besteld.

Michelinster

Het restaurant RiFF - in het centrum van Valencia - heeft één Michelin-ster en staat onder leiding van de Duitse chef Bernd H. Knöller. Deze heeft in een officiële verklaring laten weten dat hij de omstandigheden zeer betreurt, en dat het restaurant gesloten blijft totdat het onderzoek volledig is afgerond. "We bieden onze volledige medewerking aan de autoriteiten. Ongeacht de oorzaak wil ik mijn diepe spijt betuigen voor wat er is gebeurd.’’

Morielje

De resten van het menu van het bewuste weekend in februari zijn overgedragen aan de Spaanse voedsel- en warenautoriteit. Deze doet nu onderzoek naar de ingrediënten. Vooral de morielje, onderdeel van een van de zeven gangen in het verrassingsmenu, is verdacht. Deze sponsachtige zakjeszwam is giftig als hij rauw wordt gegeten. De paddenstoel moet goed verhit worden, voordat hij wordt genuttigd. Vaak worden de paddenstoelen in reeds verhitte en daarna gedroogde vorm verkocht om zo de kans op vergiftiging te minimaliseren. Hoe de paddenstoelen in het Spaanse restaurant dat weekend exact zijn bereid, is niet bekend. 

Reactie AGF-sector: “Kans nihil dat morieljes hebben gezorgd voor drama in Valencia”

Volgens culinair paddenstoelenkenner Gerard Koopmanschap is het onwaarschijnlijk dat morieljes verantwoordelijk zijn voor de dood van de vrouw en de onwel geworden gasten. “Het is inderdaad wel zo dat morieljes voor gebruik goed verhit moeten worden. In de paddenstoel zit de stof hydrazine, waar men flink ziek van kan worden. Daarentegen moet je gigantisch veel rauwe of slecht verhitte morieljes eten om te kunnen overlijden. Maar dat doet niemand omdat morieljes duur zijn en in grote hoeveelheden zijn ze niet lekker. Een andere paddenstoel zou ook mogelijk zijn, maar met wat er nu in het seizoen is, is dat bijna niet mogelijk. Gezien de klachten van de gasten lijkt een salmonellabesmetting meer voor de hand liggend.” 

Salmonellabesmetting

Met enige regelmaat komt in het nieuws dat er een salmonella-uitbraak plaats heeft gevonden. Vaak zijn het groepen mensen die ergens zijn gaan eten en daar besmet zijn geraakt. Een salmonellabesmetting kan voor risicogroepen dodelijk zijn. In feite is salmonella een bacterie die in de darm van dieren leeft, met name bij kippen en varkens. Op die manier kan de bacterie op eieren en vlees belanden. Maar via de ontlasting van dieren kan de bacterie op het land en in het water terechtkomen, en daardoor weer op groente, bijvoorbeeld als de groente met verontreinigd water wordt bespoten. De belangrijkste risicoproducten zijn hiermee wel genoemd: kip, eieren, kipproducten, ander vlees, groente en fruit. Door deze risicoproducten op de juiste manier, volgens de processen uit de Hygiënecode voor de Horeca, te verhitten en te bereiden kun je een salmonellabesmetting voorkomen. Ook is het, zeker in het kader van de productaansprakelijkheid, belangrijk om deze processen goed te registreren met behulp van HACCP formulieren.  

 

Bronnen: 
www.nos.nl
www.agf.nl
 

 

 

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.