Bier schenken aan loktiener: € 1360,- boete!

De Nijmeegse voetbalclub Trekvogels moet alsnog een boete van 1.360 euro betalen wegens het schenken van een biertje aan een jongere, zonder eerst de leeftijd vast te stellen. Zo heeft de Raad van State op woensdag 23 januari 2019 geoordeeld. Eerder schold de rechtbank de boete kwijt.

Vernietiging van de boete

In november 2016 serveerde een barvrijwilliger in de kantine van de voetbalclub een biertje uit aan een mystery guest. Later bleek dat een stagiair te zijn van de gemeente Nijmegen. De vrijwilliger liet na om naar de leeftijd van de lokgast te vragen, terwijl daartoe wél aanleiding bestond. Immers was de jongeman ‘niet onmiskenbaar ouder dan achttien', aldus de gemeente. Het gevolg: een boete van 1.360 euro.

Buiten iedere proportie, aldus voetbalclub Trekvogels. Daarbovenop wilde de gemeente niet kenbaar maken wie nu de lokgast in kwestie was. En zo ontnam de gemeente iedere mogelijkheid om fatsoenlijk verweer te voeren, betoogde de club. Daarnaast: het inzetten van een mystery guest mag niet leiden tot uitlokking. En hoe is dat nu achteraf te controleren? De rechtbank stelde de Nijmeegse voetbalvereniging in het gelijk en vernietigde de boete van de gemeente.

Alsnog een boete van € 1360,-

Maar met die uitspraak maakt de Raad van State in hoger beroep weer korte metten. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls stelde dat er zwaarwegende redenen bestaan om de identiteit van de mystery guest niet te onthullen: immers zou hij dan ‘het slachtoffer kunnen worden van onaanvaardbare pesterijen.’

Anderzijds ziet de Raad van State niet het belang waarom Trekvogels per sé moet weten wie de lokgast in kwestie was. Dat een onervaren vrijwilliger achter de bar stond, doet niets af aan de boete. Immers zijn mystery guests juist ook bedoeld om alcoholgebruik onder jongeren in sportkantines tegen te gaan, besluit de Raad van State. 

De uitspraak van de Raad van State werd niet alleen door Trekvogels in spanning afgewacht. Meerdere sportclubs in Nederland zijn de afgelopen jaren door de gemeente beboet. Indien de Raad had geoordeeld dat de boete voor Trekvogels onrechtmatig was, wilden zij ook hun boetes aanvechten. Die kans lijkt nu verkeken.

 

 

Leeftijd van de gast controleren verplicht

In de Drank- en Horecawet (artikel 20.1) staat dat je geen alcohol mag verkopen aan gasten onder de 18 jaar. Daarnaast mag je ook geen alcohol verstrekken aan gasten van 18 jaar of ouder als de drank bestemd is voor iemand onder de 18 jaar. Dit heet indirecte verstrekking. Wanneer een gast niet onmiskenbaar de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt ben je verplicht om de leeftijd vast te stellen middels een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. De supermarktbranche (en ook een aantal horecagelegenheden) heeft zelfs de leeftijd voor controle verhoogd naar 25 jaar om mogelijke problemen te voorkomen. 

Leeftijdsgrenzen aangeven verplicht

Een andere eis uit de Drank- en Horecawet is dat iedere gelegenheid waar alcohol geschonken of verkocht wordt, duidelijk en goed leesbaar wordt aangegeven welke leeftijdsgrens of -grenzen gehanteerd worden. Om snel aan deze eis te voldoen biedt HSN gratis leeftijdsstickers aan. Wanneer je de leeftijdsgrenzen niet aangeeft krijg je bij controle een boete van minimaal € 680,-. 

Bestel nu gratis leeftijdstickers

Sociale Hygiëne Diploma verplicht

Wanneer er alcoholhoudende dranken geschonken of verkocht worden in een bedrijf zal er tijdens controle gekeken worden of er iemand in het bedrijf aanwezig is die in het bezit is van het SVH Diploma Sociale Hygiëne. Deze persoon moet tevens op de Drank- en Horecavergunning van het bedrijf bijgeschreven zijn. Is er tijdens een controle geen persoon aanwezig met dit SVH Diploma dan kost dit de ondernemer minimaal € 1020,-! 

Zorg er daarom voor dat je voldoende medewerkers in dienst hebt die het SVH Diploma Sociale Hygiëne hebben behaald én die bijgeschreven zijn op de vergunning. Snel het SVH Diploma behalen mét de hoogste kans om in 1 x te slagen? Schrijf je medewerkers dan in voor de 1-daagse Spoedcursus Sociale Hygiëne

Meer informatie over de Spoedcursus Sociale Hygiëne

 

Bron: gelderlander.nl 

 
Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje