Hoe kunnen wij een erkend leerbedrijf in de Horeca worden?

Je wilt een erkend leerbedrijf worden omdat je een (of meerdere) leerlingen of stagiaires gaat begeleiden of er een zoekt. Om leerbedrijf te worden in de Horeca moet je hiervoor eerst een erkenning aanvragen.

Erkenning aanvragen bij SBB

Een erkenning aanvragen om een erkend leerbedrijf te kunnen worden vraag je altijd aan bij het SBB (Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Voordat je echter een erkenningsaanvraag start, doorloop je eerst een korte vragenlijst. Daardoor zie je wat er nodig is om je aanvraag tot een succes te maken. Vervolgens kun je direct doorgaan met de officiële aanvraag. Een adviseur praktijkleren van SBB neemt vervolgens binnen 10 werkdagen contact met je op om de aanvraag te bespreken. Benieuwd naar de korte vragenlijst? Klik hier om direct naar de SBB Quickscan te gaan

Voorwaarden SBB om een erkend leerbedrijf te worden

De Wet Educatie en Beroepsonderwijs verplicht MBO-studenten het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (BPV). 

Als erkend leerbedrijf in de Horeca moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: 
 

 1. Je biedt de student een goede en veilige werkplek aan die aansluit bij zijn opleiding. Daar oefent de student het beroep uit waarvoor hij in opleiding is, met de werkprocessen en werkzaamheden die daarbij horen. 
   
 2. Je stelt een Praktijkopleider (Leermeester) aan die de eisen van de opleiding kent en in staat is de student op de werkvloer op te leiden en te coachen. Het leerbedrijf maakt tijd, ruimte en middelen vrij om de Praktijkopleider zijn taak te laten uitvoeren.
   
 3. Het leerbedrijf is bereid om samen te werken met de school en SBB en je verstrekt daartoe de benodigde informatie. 
   
 4. Je gaat akkoord met de vermelding van je bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl, dé website waar studenten een leerplaats (stage of leerbaan) zoeken in het MBO. 

Erkend leerbedrijf worden in de Horeca

Om erkend leerbedrijf te worden in de Horeca / Gastvrijheidsbranche hebben het onderwijs en het bedrijfsleven nog een aantal extra voorwaarden gesteld voor de Praktijkopleider / Leermeester om een SBB erkenning te kunnen krijgen: 
 

 1.  De Praktijkopleider / Leermeester heeft aantoonbaar (door middel van een behaald MBO-Diploma of ervaring) de deskundigheid en/of het vakinhoudelijk niveau dat minimaal gelijkwaardig is aan de opleiding van de deelnemer.  
   
 2. Het leerbedrijf heeft een Leermeester, Mentor, Praktijkbegeleider (LMP) in dienst die aantoonbaar beschikt over competenties die tenminste gelijkwaardig zijn aan die waarvoor de student wordt opgeleid en minimaal 1 jaar ervaring met de inhoud van de kwalificatie waarvoor de student wordt opgeleid. Voor de sector Horeca hebben Praktijkopleiders / Leermeester een erkend Diploma nodig. 
   
 3. De Praktijkopleider / Leermeester dient in het bezit te zijn van een erkend Diploma of bewijsstuk dat tenminste gelijkwaardig is aan het niveau en de inhoud van de eindtermen en/of kerntaken (met bijbehorende competenties) waarvoor wordt opgeleid. Daarnaast dient de Praktijkopleider / Leermeester in het bezit te zijn van een erkend Diploma, Certificaat of bewijsstuk om de onderwijsvaardigheid aan te tonen

Kortom....

Om erkend Leerbedrijf te worden in de Horeca zul je als bedrijf de MBO student een veilige werkplek moeten bieden waar hij/zij het beroep kan uitoefenen waarvoor hij/zij in opleiding is. Daarnaast moet je minimaal één Leermeester in dienst hebben die (aantoonbaar) voldoende kennis en ervaring heeft om de student te kunnen opleiden. Ook dient de Leermeester in het bezit te zijn van een erkend Leermeester Diploma. Na het volgen van de SVH Leermeester Cursus en het behalen van het SVH examen Leermeester, is de Leermeester in het bezit van dit erkende (SVH) Diploma!  

Bron: Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)


Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.