Welke Horeca papieren heb ik nodig?

Horeca papieren: welke zijn van toepassing voor mij? 

Regelmatig krijgen wij per mail of telefonisch de vraag: 'Ik moet mijn horeca papieren halen, kan dat bij jullie?'. 'Horeca papieren' is nogal een ruim begrip en Diploma's die voor de één van toepassing zijn, hoeven dat voor een ander niet te zijn. Zo heb je wanneer je alcohol gaat schenken wél een SVH Diploma Sociale Hygiëne nodig, maar wanneer je een lunchroom gaat starten of als je werkzaam bent in een lunchroom waar géén alcohol geschonken wordt heb je geen SVH Diploma Sociale Hygiëne nodig. Om duidelijkheid te bieden, vind je onderstaand welke 'horecapapieren' voor jou van toepassing zijn. 

Ik werk in een (horeca)bedrijf waar alcohol geschonken wordt:

Commerciële Horecabedrijven
Ieder (horeca)bedrijf dat alcohol schenkt en/of verkoopt dient aan de Drank- en Horecawet te voldoen. Deze wet schrijft voor dat in ieder (horeca)bedrijf waar beroepsmatig (dus tegen betaling) alcohol geschonken of verkocht wordt, er tijdens openingstijden altijd iemand aanwezig moet zijn die in het bezit is van het SVH Diploma Sociale Hygiëne. Sowieso is het verplicht dat iedere horecaondernemer in het bezit is van het SVH Diploma. Daarnaast zullen er, wanneer het bedrijf ruime openingstijden heeft, meerdere medewerkers in het bezit moeten zijn van het Diploma en zij moeten als leidinggevende bijgeschreven worden op de Drank- en Horecavergunning. Het Diploma Sociale Hygiëne is al in 1 dag te behalen met de Spoedcursus Sociale Hygiëne inclusief SVH examen.  

Paracommerciële Horecabedrijven
(Sport)vereningen, buurthuizen, zorginstellingen en ziekenhuizen vallen onder de zogenaamde 'Paracommerciële Horeca'. Hiervoor geldt dat er minimaal 2 bestuurders in het bezit moeten zijn van het SVH Diploma Sociale Hygiëne. Daarnaast moeten alle barvrijwilligers/-medewerkers een IVA-instructie hebben gehad. IVA staat voor 'Instructie Verantwoord Alcohol schenken'. Alle vrijwilligers die deze instructie succesvol hebben gevolgd moeten ook geregistreerd zijn en deze registratie moet binnen de vereniging aanwezig zijn. 

Het Horeca papier 'Sociale Hygiëne' is met onderstaande cursussen te behalen: 

NIEUW!!! Online cursussen met SVH computerexamen

Klassikale cursussen:

Thuisstudie cursussen:

Ik werk in een (horeca)bedrijf waar voedsel wordt verkocht: 

Commerciële- en Paracommerciële Horecabedrijven
Ieder (horeca)bedrijf waar eten bereidt en/of verkocht wordt, moet voldoen aan de Warenwet. In de Warenwet staat beschreven dat alle medewerkers in (horeca)bedrijven die bederfelijke eet- en drinkwaren bereiden en/of behandelen, moeten werken volgens de 'Hygiënecode voor de Horeca' (voedselveilig werken). Dit geldt voor alle bedrijven die beroepsmatig (dus tegen betaling) voedsel verstrekken. Denk hierbij aan restaurants, (eet)cafés, lunchrooms, maar ook (sport)verenigingen, buurthuizen, zorginstellingen, ziekenhuizen en bedrijfskantines. 

Alle medewerkers/vrijwilligers dienen aantoonbaar een training of instructie te hebben gevolgd. Ze moeten op de hoogte zijn van de HACCP regels en deze toepassen in het bedrijf. Zo zal een medewerker/vrijwilliger die de drankvoorraad aanvult moeten werken volgens het FIFO-systeem, zal een buffetpresentatie moeten voldoen aan de 2-uursborging en zal een keukenmedewerker op de juiste manier een gerecht moeten regeneren of terugkoelen. De HACCP regels uit de verplichte Hygiënecode voor de Horeca worden in de 1-daagse HACCP Cursus op een eenvoudige en praktijkgerichte manier uitgelegd. Na het volgen van deze cursus voldoe je daarnaast aan de verplichting dat je aantoonbaar een training hebt gevolgd. Klik hier voor meer informatie over de ééndaagse HACCP Cursus en hier voor de Thuiscursus HACCP Cursus.

Naast de kennis van de HACCP regels, schrijft de Warenwet sinds 13 december 2014 ook voor dat ieder (horeca)bedrijf moet voldoen aan de Allergenenwet. Dit houdt in dat alle medewerkers/vrijwilligers op de hoogte moeten zijn van de allergenen die in een gerecht zitten. Wanneer een gast vraagt om allergeneninformatie is het (horeca)bedrijf wettelijk verplicht deze informatie te kunnen verstrekken. Hiervoor is een goed Allergenen Management noodzakelijk. Tijdens de 1-daagse Allergenen Cursus leren de deelnemers de verplichte Allergenenwet op een eenvoudige manier in de praktijk toe te passen en zijn zij voorbereid op allergenenvragen van gasten. Meer informatie over de ééndaagse Allergenen Cursus vind je hier. WIl je liever thuis studeren? Kies dan voor de Schriftelijke cursus Allergenen.


Ik werk in een (horeca)bedrijf en mag leerlingen gaan begeleiden:

Commerciële- en Paracommerciële Horecabedrijven
Ieder (horeca)bedrijf dat graag een erkend leerbedrijf wil worden, zal hiervoor een erkenning aan moeten vragen bij SBB (Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Hiervoor heeft SBB het 'reglement erkenning leerbedrijven SBB' opgesteld. Één van de voorwaarden om een erkend leerbedrijf te kunnen worden is dat het leerbedrijf voldoende en deskundige begeleiding kan bieden, gericht op de onderwijsdeelnemer. Het leerbedrijf benoemt en faciliteert een deskundige Praktijkopleider/Leermeester.  Om aan deze voorwaarde te kunnen voldoen moet er dus minimaal één gediplomeerd Leermeester aanwezig zijn in het (horeca)bedrijf. Om een gediplomeerd en erkend Leermeester te kunnen worden zul je in het bezit moeten zijn van het SVH Leermeester Diploma. Tijdens de 3-daagse SVH Leermeester Cursus word je intensief voorbereid op je toekomstig Leermeesterschap en op het SVH examen Leermeester dat aansluitend op de 3e lesdag plaatsvindt. Klik hier voor informatie over de Leermeester Cursus.

Wil je graag meer informatie of advies over het behalen van horeca papieren? Onze medewerkers zijn op werkdagen van 09.00 tot 17.30 uur telefonisch bereikbaar en geven je graag vrijblijvend advies!

 

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.