SBB: tekort aan stages en leerbanen in de gastvrijheidsbranche

Mbo-scholen verwachten in totaal een tekort van 21.000 stages en leerbanen voor het schooljaar 2020-2021. Voor het marktsegment 'Gastvrijheid' wordt een tekort verwacht van 1001 (279 leerbanen en 722 stages).

In juni 2020 startte SBB met het inventariseren van het tekort aan stages en leerbanen in het mbo voor het nieuwe schooljaar. Inzicht in de tekorten geeft SBB de mogelijkheid om met onderwijs en bedrijfsleven gericht te zoeken naar mogelijke oplossingen. Voor 69% van alle mbo-opleidingen zijn de verwachte tekorten in beeld gebracht. Doordat nog niet alle informatie binnen is, kan dit aantal nog oplopen. Het interactieve overzicht op de site van SBB toont de tussentijdse uitkomsten. Per 6 augustus bedraagt het tekort bijna 21.000 stages en leerbanen. 

Oorzaken verschillen per marktsegment

Het is opvallend dat de oorzaken van de tekorten per marktsegment sterk kunnen verschillen. In 44% van de gevallen noemen de bevraagden het coronavirus als oorzaak. Maar in de zorg wordt corona juist minder dan gemiddeld als oorzaak aangewezen, en wordt de specifieke begeleiding van studenten vaker dan gemiddeld als knelpunt ervaren.
In kunsten en entertainment is er minder tijd en ruimte om op te leiden en melden scholen een afname aan leerbedrijven. Deze sector is ook zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Voor de entreeopleidingen wordt specifieke begeleiding in 96% van de gevallen genoemd als oorzaak van stagetekorten, terwijl dit voor alle sectoren samen geldt voor circa 20%.

Marktsegement Gastvrijheid

In het marktsegment 'Gastvrijheid' wordt een tekort van 1001 stageplaatsen en leerbanen verwacht voor schooljaar 2020-2021. Het zou gaan om 279 leerbanen (BBL) en 772 stages (BOL). 

 

Actieplan om stages en leerbanen te behouden

Eind april presenteerde SBB een actieplan om stages en leerbanen op het mbo te behouden. Onderwijs en bedrijfsleven willen hiermee schooluitval en een toename van de werkloosheid zoveel mogelijk voorkomen. Het initiatief om stages en leerbanen bij leerbedrijven te actualiseren is een belangrijk deel van het plan en loopt nog het hele jaar door. Bij de start van het nieuwe schooljaar 2020-2021 volgt een nieuwe update.

Voordelen SBB erkenning Leerbedrijf

Erkend leerbedrijf worden én blijven

Om erkend leerbedrijf te worden en te blijven in de gastvrijheidsbrache moet je één of meerdere medewerkers in dienst hebben die een erkend Leermeester Diploma hebben behaald. HSN, de SVH erkende opleider, leidt jouw medewerkers graag op tot SVH Leermeester!   

Nog medewerkers die op korte termijn het SVH Leermeester Diploma moeten behalen? 
 

Op onderstaande data- en locaties hebben we nog enkele plaatsen beschikbaar: 

Wacht niet te lang met inschrijven!
(
i.v.m. Corona slechts enkele plaatsen beschikbaar)

Meer infomatie Leermeester Cursus

Bron/cijfers: www.s-bb.nl 

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje