NVWA gestart met controles allergeneninformatie

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) controleert sinds begin dit jaar intensief op het naleven van de allergenenregels in de horeca. Uit onderzoek dat de controledienst vorig jaar publiceerde, bleek dat lang niet alle ondernemers goed op de hoogte zijn van de regelgeving.

Al ruim 6 jaar zijn bedrijven verplicht aan consumenten desgevraagd informatie te verstrekken over mogelijke allergenen in hun gerechten en producten. Dit geldt niet alleen voor horecabedrijven, maar ook voor alle andere bedrijven die onverpakte producten of - gerechten verkopen. Veel organisaties hebben gegevens over ingrediënten die allergische reacties kunnen veroorzaken beschikbaar. Toch kent een substantieel deel van de bedrijven de voorschriften niet of niet goed genoeg, constateerde de NVWA.

Rapport NVWA

De NVWA publiceerde eind vorig jaar een rapport naar aanleiding van onderzoeken in 2016 en 2018. In het rapport staat te lezen: “Op basis van de informatie uit de enquêtes blijkt dat amper 50% van de deelnemende bedrijven uit de horeca en de ambachtelijke bedrijven weet welke wettelijk verplichte allergeneninformatie voor niet-voorverpakte producten met de consument moet worden gedeeld.”

NVWA inspecties

Zowel bij gerichte als reguliere inspecties focussen de inspecteurs van de NVWA daarom de laatste maanden op het naleven van de allergenenregels. De verwachting is dat dit speerpunt zeker zal blijven als de lockdown straks voorbij is. Boetes bij overtredingen kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Een gebrekkige allergeneninformatie wordt beschouwd als een overtreding van de Warenwet; hiermee zijn boetes gemoeid vanaf 525 euro.

Voedselovergevoeligheid

De groep mensen met voedselallergieën en –intoleranties wordt jaarlijks groter. In Europa hebben acht kinderen op de honderd last van een overgevoeligheid. Steeds meer kans dat foodprofessionals daar dagelijks mee te maken krijgen. Niet alleen in de horeca, bij afhaalrestaurants en cateringbedrijven moet allergeneninformatie gecommuniceerd worden, maar ook bij delicatessenzaken, bakkers en slagers. Alle organisaties waar onverpakte voedingsmiddelen worden verkocht vallen onder de wet, zoals ook sportkantines, verenigingen, gemeenschapshuizen, bedrijfskantines en (zorg)instellingen. 

Allergenenwetgeving

Naar aanleiding van de Europese wet zijn bedrijven die onverpakte voedingsmiddelen verkopen verplicht om consumenten informatie te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in hun producten of gerechten. De Allergenenwet is bedoeld om de voedselveiligheid voor mensen met een allergie of intolerantie te vergroten. Alle bedrijven die eten of dranken aanbieden hebben dus met deze wetgeving te maken. De wetgeving is bedoeld om gasten of klanten te informeren, niet om allergenen uit producten te weren. Je bent dan ook niet verplicht om allergeenvrije gerechten aan te bieden, wel om de juiste allergeneninformatie te verstrekken. 

Allergenen Video Training

Wil je alles leren over allergenen en hoe je een goed Allergenen Management Systeem kunt opzetten? Wil je weten hoe je de NVWA inspecteur een stap voorblijft? Volg dan nu de Allergenen Video Training! Maak een account aan in de HSN Academy en bekijk de eerste 5 videolessen gratis! 


Meer informatie Allergenen Video Training

 

Bron: frituurwereld.nl

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.