NVWA: Allergenen per 1 januari 2021 vast onderdeel van inspectielijst

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de laatste maanden van 2020 aangekondigd wat het Allergenen interventiebeleid wordt per 1 januari 2021. Alle private controlebureaus zijn per brief op de hoogte gebracht dat allergenen een vast onderdeel van de inspectielijsten worden.

Allergenen wetgeving

Sinds december 2014 moeten alle aanbieders van voedingsmiddelen allergeneninformatie geven over hun producten. Dit geldt voor voorverpakte producten (via het etiket) maar ook voor onverpakte producten. Dit is vastgelegd in Europese wetgeving: Verordening Verstrekking van voedselinformatie (VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011). 

Horeca, markt en ambachtelijke bedrijven (niet-voorverpakte producten) moeten sinds december 2014 ook allergeneninformatie verstrekken over hun gerechten en producten. Het gaat uitsluitend om allergeneninformatie. Het is dus niet verplicht om allergeenvrije producten aan te bieden.
Andere informatie zoals voedingswaarde of een volledige ingrediëntenlijst is niet verplicht. Ook is het niet nodig om rekening te houden met kruisbesmetting in de keuken (mag wel, maar moet niet). De allergeneninformatie mag mondeling of schriftelijk gegeven worden.

Onderdeel van het NVWA inspectierapport

Per 1 januari 2021 is de controle op het Allergenen Management Systeem van restaurants, catering, lunchrooms, cafetaria's, (zorg)instellingen, (sport)verenigingen etc. een vast onderdeel van de inspectie van de NVWA. Het Allergenenbeleid van een organisatie wat onverpakte levensmiddelen verkoopt wordt vanaf nu gecontroleerd (en beboet) en is hiermee onderdeel van het algehele hygiëne inspectie van de NVWA. Wordt er de eerste keer een overtreding geconstateerd dan ontvangt de ondernemer een schriftelijke waarschuwing. Bij een tweede overtreding ontvangt de ondernemer een boete (minimaal € 525,-) en komt het in het rapport van bevindingen. 

Er is sprake van een overtreding indien minimaal één van de artikelen benoemd in de Warenwetregeling Allergenen niet-voorverpakte levensmiddelen (2014) als onvoldoende wordt beoordeeld.

Allergenen Video Training

Zorg ervoor dat je je Allergenen Management Systeem op orde hebt en dat jij en je medewerkers gasten de juiste allergeneninformatie kunnen verstrekken! Met de Allergenen Video Training leer je hoe je eenvoudig een goed Allergenen Management Systeem opzet én onderhoudt en waar de NVWA bij een controle op let. Maak nu een gratis account aan in de HSN Academy en bekijk de eerste 5 lessen gratis! 

 

Meer informatie

 

Bronnen: 
www.houwersgroep.nl
www.nvwa.nl

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje