591 boetes uitgedeeld vanwege niet vermelden allergenen

De meeste bedrijven in retail, ambacht en horeca informeren klanten en gasten niet goed over welke allergenen in het voedsel of gerecht is verwerkt. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) inspecteerde in 2021 ruim 5.000 bedrijven op naleving van de regels voor het verstrekken van allergeneninformatie. 63% van de gecontroleerde bedrijven voldeed niet aan de Allergenen Wetgeving.

De meerderheid van de supermarkten, restaurants en bakkers informeren klanten of gasten niet goed over welke allergenen in voedsel of in een gerecht zijn verwerkt, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgelopen woensdag. De waakhond deelde vorig jaar 3.399 waarschuwingen uit en legde 591 boetes van 525 euro op.

NVWA inspectieresultaten 2021

In totaal heeft de NVWA 3.990 maatregelen opgelegd waarvan 3.399 schriftelijke waarschuwingen en 591 boetes van 525 euro. Het totale boetebedrag bedraagt € 310.275,-

Judith van Kessel van de NVWA in het NOS journaal: 
"We hebben het afgelopen jaar bijna 600 boetes uitgedeeld en dan moet je denken aan een bedrag van € 525,-. We hopen ook echt dat ondernemers zich nu aan deze regels gaan houden, zodat consumenten op een veilige manier uit eten kunnen gaan. 

Toezicht NVWA

Sinds 2021 is allergeneninformatie, naast het toezicht op onder andere hygiëne en plaagdierbestrijding, een vast onderdeel van de NVWA-inspecties bij horeca, ambacht en retail. Ondernemers zijn verplicht om 14 wettelijke verplichte allergenen te vermelden als deze zijn gebruikt bij het bereiden van voedsel. Omdat veel ondernemers niet voldoen aan de wetgeving voor het verstrekken van allergeneninformatie zal de NVWA ook dit jaar actief toezien op allergeneninformatie bij bedrijven. 

Als de inspecteur een tekortkoming constateert, volgt een waarschuwing. De ondernemer krijgt dan enige tijd om de overtreding op te heffen. Blijft de ondernemer in overtreding, dan volgt een boete én moet alsnog worden gezorgd dat de allergenen worden vermeld.

 

Wat zijn allergenen? 

Allergenen zijn eiwitten in levensmiddelen die een allergische reactie kunnen opwekken. Meer dan 400.000 mensen in Nederland heeft een voedselovergevoeligheid. De allergische reactie treedt op na het eten van allergenen waar mensen allergisch voor zijn. Mensen met een voedselovergevoeligheid kunnen een ernstige allergische reactie krijgen, maar ook ernstig ziek worden en zelfs overlijden door een allergeen. Sinds 2014 is er daarom de Allergenen Wetgeving. Deze wetgeving bepaalt dat organisaties informatie moeten kunnen verstrekken aan consumenten over de aanwezigheid van de 14 verplichte allergenen in onverpakte producten. Dat mag schriftelijk, mondeling of digitaal. Om gasten goed te kunnen adviseren en informeren is het daarom belangrijk dat medewerkers kennis hebben over allergenen. 

Voor wie geldt de Allergenen wetgeving? 

De Allergenen wetgeving geldt voor iedere organisatie die onverpakte levensmiddelen bereidt en/of verkoopt. Dit geldt dus voor horecabedrijven (restaurant, café, cafetaria etc), cateringbedrijven, ambachtelijke bedrijven (bakkers, slagers, etc.), delicatessenzaken, supermarkten, toko's, tankstations, foodtrucks, maar ook voor (bedrijfs)kantines en (sport)verenigingen waar onverpakte levensmiddelen worden verkocht. 

Boetes voorkomen? 

Wil je boetes van de NVWA voorkomen, dan is het noodzakelijk om kennis te hebben van de 14 wettelijk verplichte allergenen en om een Allergenen Management systeem op te zetten. Daarnaast is het van belang dat er (voldoende) medewerkers zijn die gasten of klanten de juiste allergenen informatie kunnen verstrekken. 

Wanneer je op zoek bent naar dé oplossing om snel, leerzaam én leuk alles te leren over allergenen en hoe je een Allergenen Management systeem moet opzetten, hebben we voor jou dé oplossing! De Allergenen Video Training! Studeer in je eigen tijd en bepaal zelf wanneer je de training volgt. 

Benieuwd hoe de training eruit ziet en wat de training jou of je medewerker(s) kan bieden? Maak dan een account aan in de HSN Academy en bekijk de eerste 5 videolessen GRATIS!

 
 
 

 

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.