Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.
Elk jaar schijnt trendvoorspeller Vincent van Dijk zijn licht op de food trends van het aankomende jaar. Welke trends en ontwikkelingen gaan de komende jaren bepalen? Favorflav vroeg Vincent wat we in 2023 zoal kunnen verwachten, op en naast het bord. Zijn antwoord: een heuse voedselrevolutie. ‘We gaan de voedselproductie flink veranderen en ook ons eigen eet- en drinkgedrag gaat grondig op de schop. Alles wordt minder, beter, transparanter, puurder, gezonder en vooral smakelijker.’
Hoe houden we onszelf en de wereld gezond? Nooit waren we met zijn allen zo bewust van de impact die ons eten heeft. Niet alleen op onze eigen gezondheid, maar die van de hele wereld. Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat dieren steeds meer plaats maken voor planten. En vind je dat al heftig? Vincent: ‘Wees niet verbaasd als gewassen en andere ingrediënten straks uit fabrieken komen en in elkaar worden gezet door robots.’
Het is geen geheim; het kabinet wil gehakt maken van de hoge vleesconsumptie in Nederland en onderzoekt de mogelijkheid om een vleestaks in te voeren. De balans in de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten zou van de huidige 60/40-verhouding naar 50/50 in 2030 moeten, als het aan het kabinet ligt. Vlees wordt daardoor duurder, de vleesvervangers steeds geavanceerder. De plantaardige 3D-geprinte biefstuk staat al bij menig restaurant (Ron Blaauw Gastrobar, Loetje) op de kaart, maar zelfs sjieke klassiekers moeten eraan geloven. Vincent: ‘Klassiekers als foie gras, kalfszwezerik en pekingeend worden totaal geveganiseerd. Een staaltje toptechniek van de producenten maakt zelfs het vlezigste vlees overbodig.’ Ook Food Inspiration, het inspiratieplatform voor professionals in food & hospitality, ziet het plantaardige aanbod op ons bord alleen maar toenemen. Smaakvolle vegetarische en veganistische gerechten op de menukaart zien we ook steeds meer op de menukaarten in mainstreamconcepten en grote ketens.
Het zijn pittige tijden, niet alleen in de wereld om ons heen, maar ook op ons bord. Vincent: ‘Smaak, smaak, smaak is waar het om draait, komend jaar. We willen omver geblazen worden door pittige pepers, natuurgeweld door indrukwekkende kruiden. Suiker en zout verdwijnen.’
Van kop-tot-staart-koken is niet meer voorbehouden aan frikandellen en de plattelandskeuken. Vincent: ‘Elk voedselafval-onderdeel dat normaal weggegooid zou worden, krijgt niet alleen een tweede leven, maar inspireert tot nieuwe gerechten. De afvalbak kan naar de vuilnishoop.’ En hier drinken we wijn uit bag-in-boxes bij nu glas steeds schaarser wordt.
Vincent: ‘In restaurants, hotels, supermarkten en winkelcentra doemt het op: vertical farming. Perfecte groenten en fruit, vers van het stapelbed, zonder dat het de hele wereld over hoeft te trekken.’ Eten in een vertical farm tussen de verschillende soorten basilicum, slasoorten, koriander, oregano, andijvie en bietenkiemen? Bij restaurant LOCALS in Arnhem kan het al.
Plastic in zee maakt weer plaats voor vis. Vincent: ‘We zien in dat we moeten stoppen met overbevissing en de vreselijke kweekvijvers vol antibiotica. Een nieuw taboe: vis wordt het nieuwe vlees.’
Hamburgerrestaurants zijn het voorbeeld van hoe het echt niet langer kan en komen zwaar onder vuur te liggen, aldus Vincent: ‘Sorry, Mac D., Burger K en Colonel S.’
Vincent: ‘Schaamteloos uit eten en drinken gaan kan alleen nog maar als je mensen die het minder goed hebben laat meedelen. Het nieuwe shared-dining!’
Vincent: ‘We genieten van minimale porties en vallen komend jaar enorm af. Een volgestapeld bord is niet meer van deze tijd. Leren halveren!’
De energieprijzen rijzen de pan uit en gerechten als rendang, dat uren moet pruttelen, wordt het nieuwe goud. Vincent: ‘Iedereen is bewuster dan ooit van energiegebruik. Het nieuwe koken wordt een koud kunstje met rauwkost, koude soepen en salades.’ Erbij: een shotje Soju, de meest gedronken sterke drank ter wereld, afkomstig uit Korea, dat langzaam maar zeker de wereld verovert. Het smaakt een beetje als wodka, maar dan met een milde smaak en zonder dat brandende gevoel in je keel.
Stippen, strepen, gelletjes en schuimpjes; allemaal leuk en aardig, maar Food Inspiration neemt het al waar: herkenbaar koken is in – en dat gaat zich alleen maar doorzetten, volgend jaar. We willen gewoon zien wat we eten. Geen schuim van kweepeer, maar kweepeer op een zo pure en authentiek mogelijke wijze gepresenteerd.
Er zijn nog meer trends voor 2023 zoals 'Chaos Cooking' en 'Hydroponie aan tafel'!
Benieuwd naar de overige foodtrends van 2023? Op Favorflav.com vind je ze allemaal!
Tip: Kijk ook eens op Favolflav voor fantastische vegan recepten!
Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:
info@hsn.nl
Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.