NVWA: 60% horecazaken informeert gasten verkeerd over allergenen

Meer dan de helft van de restaurants, winkeliers en cafetaria’s vermeldt niet goed of hun gerechten allergenen bevatten. Daardoor kunnen mensen met een voedselallergie gevaar lopen, zegt van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van eigen onderzoek.

De NVWA deed onderzoek bij 13.000 restaurants, cafetaria’s, bakkers en andere bedrijven waar onverpakte voeding wordt verkocht. De uitkomsten noemt de dienst ‘zorgelijk’: bij 60% was de informatievoorziening niet op orde. Restaurants en bedrijven waar onverpakt voedsel wordt verkocht, zijn verplicht om te vermelden welke allergenen in een product zitten. "Ze schieten daarbij tekort’’, zegt Diane Bouhuijs, woordvoerder van de NVWA. ,,Wij vinden dat het bedrijfsleven hier echt meer aandacht aan moet besteden en scherper op moet gaan letten.’’ Vorig jaar werd eenzelfde soort onderzoek uitgevoerd; volgens de NVWA is er nauwelijks verbetering te zien.

400.000 mensen in Nederland

Allergenen zijn stoffen in levensmiddelen waar sommige mensen een allergische reactie van kunnen krijgen, soms kunnen die reacties levensbedreigend zijn. Volgens de NVWA hebben 400.000 mensen een voedselallergie. Pinda's, vis, noten en melk zijn voorbeelden van producten die een allergische reactie kunnen opwekken.

Om dat te voorkomen moeten bedrijven die onverpakte producten verkopen, vooraf aangeven welke allergenen zijn verwerkt wanneer iemand hierom vraagt. Dat kan zowel schriftelijk (via kaartjes in de vitrine of op de menukaart) als mondeling (door aan te geven dat men terecht kan bij medewerkers voor vragen) worden gedaan.

Bij bakkers, slagers en ijssalons (wat de NVWA ambachtswinkels noemt), voldoet bijna 48% aan de voorwaarden. In de horeca, zoals bij restaurants, hotels, cafetaria’s, is dat 41%. In de retail (supermarkten en toko’s): 38%. Bij zorginstellingen voldoet 65%. Bij bedrijven waar het niet goed is gegaan, zijn schriftelijke waarschuwingen of boetes opgelegd.

Medewerkers niet op de hoogte over allergenen

Een klein lichtpuntje is er ook: iets meer bedrijven gaven in 2022 beter informatie via een menukaart of een bordje. "Maar ook daar zien we dat de allergeneninformatie soms niet compleet en soms zelfs gedeeltelijk onjuist is. Ook komt het voor dat de informatie op een plek staat waar consumenten niet bij kunnen, bijvoorbeeld in een computer van het bedrijf. Je ziet steeds vaker het bordje ‘Heeft u een allergie, vraag naar onze medewerkers’, maar bij verdere navraag blijkt dat de medewerkers dan niet goed op de hoogte zijn van de allergenen.’’

Iedereen kan de resultaten van het onderzoek bij horecazaken vanaf april opzoeken via de website van de NVWA. "Zo kan iedereen zien hoe het gesteld is met de voedselveiligheid van gecontroleerde bedrijven in Nederland.’’ Later volgen ook de resultaten van de ambacht en retail.

Bron: AD.nl / NOS.nl

Allergenen Wetgeving  

Sinds 2014 bestaat de Allergenen Wetgeving. Deze wetgeving bepaalt dat organisaties informatie moeten kunnen verstrekken aan consumenten over de aanwezigheid van de 14 verplichte allergenen in onverpakte producten. Dat mag schriftelijk, mondeling of digitaal. Om gasten goed te kunnen adviseren en informeren is het daarom belangrijk dat medewerkers kennis hebben over allergenen. 

Voor wie geldt de Allergenen Wetgeving? 

De Allergenen Wetgeving geldt voor iedere organisatie die onverpakte levensmiddelen bereidt en/of verkoopt. Dit geldt dus voor horecabedrijven (restaurant, café, cafetaria etc.), cateringbedrijven, ambachtelijke bedrijven (bakkers, slagers, etc.), delicatessenzaken, supermarkten, toko's, tankstations, foodtrucks, maar ook voor (bedrijfs)kantines en (sport)verenigingen waar onverpakte levensmiddelen worden verkocht. 

Voorkom boetes! 

Wil je boetes van de NVWA voorkomen, dan is het noodzakelijk om kennis te hebben van de 14 wettelijk verplichte allergenen en om een Allergenen Management systeem op te zetten. Daarnaast is het van belang dat er (voldoende) medewerkers zijn die gasten of klanten de juiste allergenen informatie kunnen verstrekken. 

Allergenen Video Training

Wanneer je op zoek bent naar dé oplossing om snel, leerzaam én leuk alles te leren over allergenen en hoe je een Allergenen Management systeem moet opzetten, hebben we voor jou dé oplossing! De Allergenen Video Training! Studeer in je eigen tijd en bepaal zelf wanneer je de training volgt. 

Benieuwd hoe de training eruit ziet en wat de training jou of je medewerker(s) kan bieden? Maak dan een account aan in de HSN Academy en bekijk de eerste 5 videolessen GRATIS!

 
 

 

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.