Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.
Ricardo Eshuis, directeur van SVH, maakte dinsdag 15 maart via een live persconferentie de resultaten bekend van het arbeidsmarktonderzoek 2020-2021 van SVH naar de nieuwe rollen en functies binnen de horeca voor een toekomstbestendige sector. Hoe zien de nieuwe rollen en functies van de Horeca er in de toekomst uit?
De horeca heeft nieuwe rollen nodig om toekomstbestendig te zijn. Dat blijkt uit het gepubliceerde arbeidsmarktonderzoek 'Nieuwe rollen en functies binnen de horeca' dat SVH recent heeft uitgevoerd. Door nieuwe rollen als ontbijtkok, biersommelier en allergenenexpert toe te voegen aan de bestaande functieprofielen, wordt de horeca als sector aantrekkelijker om in te werken. Werken met rollen naast functies maakt medewerkers sneller vakbekwaam, flexibeler inzetbaar en het houdt ze gemotiveerd.
Ricardo Eshuis, directeur van SVH, presenteerde dinsdag 15 maart de belangrijkste onderzoeksresultaten in een persconferentie. Bekijk onderstaand de persconferentie terug of download het Arbeidsmarktonderzoek 2020-2021
De horecasector ervaart de bestaande indeling van functies al jaren als gedateerd en belemmerend. Een flexibelere werkwijze met rollen naast functies ondersteunt de sector om medewerkers te behouden. En om nieuwe medewerkers beter en sneller bekwaam op de werkvloer in te zetten. Medewerkers kunnen hun functie uitbreiden met tal van rollen in de breedte of hoogte. Zo hebben ze meer doorgroeiperspectief. Ze ontwikkelen zich sneller verder in hun vak en blijven uitgedaagd. De sector zal ook makkelijker nieuwe doelgroepen kunnen aanboren. De horeca kan met rollen ook een deel van de eigen personeelskrapte oplossen. Het is een kwestie van organiseren.
SVH omschrijft in het onderzoek een rol als een set van samenhangende werkzaamheden die onderdeel zijn van een functie. Regelmatig gaat het om een specialisatie. Bijvoorbeeld bij de functie kok kun je de rol allergenenexpert onderscheiden. Een specialist in allergenen is dan een deel van de functie kok met een aantal verdiepingen. Maar het kan ook iemand zijn die alles weet van allergenen, voedselallergieën en -intoleranties en dus juist niet alles hoeft te weten wat een kok wel beheerst en kent.
Hoewel medewerkers veel op de werkvloer kunnen leren, blijkt uit het onderzoek dat er grote overeenstemming is onder zowel werkgevers als werknemers om de nieuwe rollen aan opleidingen te koppelen, afgesloten met een branche-erkend certificaat of diploma. Voor de ene rol kan dat een korte training of e-learning zijn, voor de andere een meerdaagse opleiding.
Ricardo Eshuis, directeur van SVH: “Een cultuur van leren, ontwikkelen en prestatieverbetering op de werkvloer moet samengaan met investeren in medewerkers en salaris. Wanneer een medewerker extra rollen bovenop een functie uitvoert, zou de werkgever daar ook extra voor moeten betalen. We zien bij SVH een toenemend aantal vragen van horecamedewerkers over inschaling, omdat de praktijk echt veel verder is dan de theorie van de huidige functie-indeling. Daarom roept SVH de werkgevers- en werknemersorganisaties op om gezamenlijk werk te maken van een nieuwe opzet voor de referentiefuncties en -rollen. Die rollen moeten in het functiehuis worden opgenomen. Pas als het nieuwe functiehuis staat, kan daaraan een systematiek voor salariëring gekoppeld worden. In de horeca leven concrete beelden en liggen de ideeën voor het oprapen. We moeten aan de bak.”
Uit het onderzoek van SVH is gebleken dat op dit moment 'slechts' 22,8% taken heeft op het gebied van allergenenspecialisatie. Wat in het onderzoek opviel was dat 75% van de respondenten de rol van 'Allergenenexpert' en vega-kok van belang vindt voor (de toekomst van) de Nederlandse Horeca. De ontwikkeling in de sector waarbij gezondheid een steeds grotere rol speelt, geeft hier de doorslag. Dit betekent dat het menu goed moet aansluiten op de voorkeuren, intoleranties en verwachtingen van de gast. Gezien de nadruk die hierop wordt gelegd en het maatschappelijk belang van dit onderdeel, kan het eigenlijk niet anders dan dat dit een belangrijk onderdeel moet worden binnen de horeca en in horecaopleidingen.
HSN heeft reeds de meest uitgebreide training op het gebied van Allergenen; de Allergenen Video Training!
Met deze Allergenen Online Video Training leren we je alles over voedselovergevoeligheid en allergenen. Met veel praktijkvoorbeelden behandelen we alles wat je moet weten over de 14 wettelijk verplichte allergenen, de Allergenen wetgeving, hoe je goed een Allergenen management systeem kunt opzetten en hoe je gasten goed kunt informeren.
Bron: www.svh.nl
Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:
info@hsn.nl
Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.