NVWA: Steeds meer spoedsluitingen door ongedierte

Begin juni kwam de NVWA met een persbericht dat zij een toename zien van het aantal spoedsluitingen bij voedselbedrijven door ernstige overlast van plaagdieren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet een toename in het aantal spoedsluitingen van voedselbedrijven zoals bakkers, buurtsupers en horeca vanwege ernstige overlast van ongedierte. In 2023 sloot de NVWA om die reden 34 winkels en horecagelegenheden en in de eerste vijf maanden van 2024 waren dit er al 35. In de meeste gevallen was er een muizenprobleem, in de andere gevallen ging het om overlast van ratten en kakkerlakken.

Ernstige risico's voor de volksgezondheid

De meeste spoedsluitingen vanwege ongedierte vonden plaats in de Randstad. In 2023 sloot de NVWA 13 horecagelegenheden in Amsterdam, 7 in Rotterdam, 4 in Den Haag en 3 in Zaandam. In 2024 zijn dit er tot nu toe er 14 in Amsterdam en 4 in Zaandam.

Wanneer inspecteurs ernstige risico’s voor de volksgezondheid zien, kan de NVWA een bedrijf tijdelijk stilleggen. Zo’n spoedsluiting is één van de zwaarste maatregelen die de NVWA op kan leggen. Ernstige overlast door ongedierte is zo'n reden tot sluiting. Muizen en andere plaagdieren dragen namelijk allerlei bacteriën en ziektes met zich mee die ze kunnen verspreiden via hun uitwerpselen. Een bedrijf mag pas weer open wanneer al het aangetaste voedsel is weggegooid, het bedrijf grondig gereinigd is en er maatregelen zijn genomen om ongedierte te bestrijden en te weren.

Ongedierte hoort niet thuis in keukens, restaurants of op andere plekken waar voedingsmiddelen worden bereid en verkocht. Ondernemers die werken met voedsel zijn daarom verplicht maatregelen te nemen om overlast door ongedierte te voorkomen.

Bron: NVWA.nl

Hygiënecode voor de Horeca: Ongediertebestrijding

In de Hygiënecode voor de Horeca, de door de NVWA goedgekeurde hygiënecode waarin alle regelgeving staat met betrekking tot voedselveiligheid, vind je bij de Basisvoordwaarden (nummer 7), waar je als organisatie verplicht aan moet voldoen met betrekking tot ongediertebestrijding.

Bekijk hieronder GRATIS de les 'Ongediertebestrijding en levensmiddelafval' uit de HACCP Video Training

Video uit de HACCP Video Training 

Hygiënecode voor de Horeca makkelijk toepassen in de praktijk?

De Hygiënecode voor de Horeca is, op z'n zachtst gezegd, nou niet het meest leuke en makkelijke leesvoer wat er bestaat. Velen hebben het wel in de keuken liggen maar kijken er te weinig in. Laat staan dat (nieuwe) medewerkers voldoende getraind worden over de basisvoorwaarden en processtappen uit deze Hygiënecode.

Wil je je medewerkers alles leren over voedselveiligheid en ervoor zorgen dat ze de Hygiënecode voor de Horeca makkelijk kunnen toepassen in de praktijk? Laat hen dan de HACCP Video Training of klassikale HACCP Trainingen volgen. Of organiseer een InCompany Training HACCP op je eigen locatie!  

Vorige
Overzicht

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.