NVWA start met controles Allergenenwet

De NVWA heeft vanaf het najaar 2020 gepland om actief toezicht in te regelen. Hierbij zal tijdens de reguliere inspecties worden nagegaan of bedrijven zich houden aan de wettelijke voorwaarden zoals beschreven in de Warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen. Wordt hier niet voldaan, dan zal de inspecteur handhavend optreden.

Foodprofessional geconfronteerd met allergenen handhaving

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft aangekondigd strenger te gaan handhaven op naleving van de Allergenenwet. Deze wetgeving is inmiddels al zes jaar van kracht op niet-voorverpakte levensmiddelen, maar werd tot nu toe nog maar mondjesmaat gecontroleerd. Toch dienen naast reguliere horeca ook thuisbezorg- en afhaalservices, instellingen en versspecialisten een Allergenen Management Systeem te hebben. Reden voor Horeca Stichting Nederland (HSN) om haar allergenentraining op video te zetten en online aan te bieden. Zo kan de cursus veilig worden gevolgd en kan het  allergenenprotocol snel en goed worden ingevoerd in alle sectoren.

Medewerkers

Alle medewerkers van de horeca, zorg en winkels met verse voedingsmiddelen moeten kunnen melden welke allergenen een gerecht of product bevat, voordat de gast of klant overgaat tot bestelling of aankoop. Van leidinggevende tot receptionist en zelfs de vrijwilliger in een (zorg)instelling moet op de hoogte zijn van het allergenenprotocol. De ondernemer kan aansprakelijk gesteld worden in geval van besmettingen en riskeert een flinke boete indien de allergeneninformatie niet op orde is. De training moet dan ook voor iedereen eenvoudig te volgen en te begrijpen zijn. In navolging van het succes van de Video trainingen Sociale Hygiëne en HACCP, heeft HSN ook de Allergenentraining geheel op video gezet. Binnen één dag is het certificaat te behalen dankzij een serie van 30 korte videolessen.

Verkoop op afstand 

Met de komst van allerlei alternatieve manieren om verse voedingsmiddelen aan de consument te leveren, is een allergenentraining belangrijker geworden. Volgens Gabriëlla Café, directeur van HSN, gaat het vooral mis bij verkoop of afstand: “Daar waar de webshops van supermarkten het goed voor elkaar hebben, zien we dat de take-aways en de thuisbezorgservices hun allergeneninformatie niet op de website hebben staan of telefonisch kunnen verschaffen”. De Video training geeft hiervoor tal van tips en tricks, stappenplannen en handige downloads voor een efficiënte allergenendeclaratie die zo te implementeren is.

Onderzoek NVWA

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) blijkt dat amper 50% van de bedrijven uit de horeca en de ambachtelijke bedrijven weet welke wettelijk verplichte allergeneninformatie voor niet-voorverpakte producten met de consument moet worden gedeeld. Instellingen doen het beter, maar ook daar weet een kwart van de ondervraagden niet welke allergeneninformatie moet worden gedeeld.

Voedselovergevoeligheid

De groep mensen met voedselallergieën en –intoleranties wordt jaarlijks groter. In Europa hebben al tot acht kinderen op de honderd last van een overgevoeligheid. Steeds meer kans dat foodprofessionals daar dagelijks mee te maken krijgen. Niet alleen in de horeca, bij afhaalrestaurants en cateringbedrijven moet allergeneninformatie gecommuniceerd worden, maar ook bij delicatessenzaken, bakkers en slagers. Alle organisaties waar onverpakte voedingsmiddelen worden verkocht vallen onder de wet, zoals ook sportkantines, verenigingen, gemeenschapshuizen, bedrijfskantines en (zorg)instellingen. 

Allergenen Video Training

Wil je alles leren over allergenen en hoe je een goed Allergenen Management Systeem kunt opzetten? Wil je weten hoe je de NVWA inspecteur een stap voorblijft? Volg dan nu de Allergenen Video Training!

 

Meer informatie Allergenen Video Training

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje