Lachgas in Horeca verboden

De gemeente Arnhem gaat de verkoop van lachgas in de horeca verbieden. De verkoop van het genotsmiddel was al verboden op straat. Met dit verbod wordt Arnhem nu de eerste gemeente met een totaalverbod op de verkoop van lachgas, meldt De Gelderlander.

Grote zorgen bij Burgemeester

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch maakt zich al langer grote zorgen over het gebruik van lachgas door jongeren in zijn stad. Naast de gezondheidsrisico’s, ontstaan er ook regelmatig gevaarlijke situaties in het verkeer door gebruik van lachgas. De burgemeester “kan dit niet zomaar aankijken”, zo laat hij aan de krant weten.

Intrekken Horecavergunning

Op dit moment zouden er zo’n acht horecazaken zijn waarin lachgas wordt verkocht. Ondernemers die toch blijven verkopen, kunnen een handhaver aan de deur verwachten, waarschuwt Marcouch. Horecazaken die herhaaldelijk in de fout gaan, kunnen hun vergunning kwijtraken.

Wel of geen landelijke aanpak? 

Lachgas is op dit moment eenvoudig te krijgen in Nederland en niet illegaal. Instanties pleiten steeds vaker voor een verbod op vrije verkoop van het gas. Meerdere burgemeesters hebben gepleit voor een landelijke aanpak van het probleem, maar die bleef tot nu toe uit. Wel kwam de overheid onlangs met een campagne om het gebruik van lachgas in het verkeer te ontmoedigen.

Schrikbarende cijfers over lachgas in het verkeer

Het aantal ongelukken in het verkeer waarbij lachgas in het spel is neemt schikbarend toe. In 2019 zijn er tot nu al 960 incidenten met lachgas geweest, zo blijkt uit cijfers van de politie die Veilig Verkeer Nederland (VVN) opvroeg. VVN vraagt nu meer aandacht voor lachgas in het verkeer.

VVN gaat zich de komende weken vooral op jongeren richten. “We gaan via social media aandacht vragen”, zegt een woordvoerder van de organisatie tegen het ANP. “Het zijn voornamelijk jongeren die lachgas steeds vaker gebruiken, en zij zijn via sociale kanalen het best te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan Instagram.” Ook via Facebook en Twitter wordt er op de gevaren gewezen.

Geschrokken van de cijfers

“We schrikken van de cijfers. Onze missie is om iedereen veilig over straat te laten gaan”, aldus de woordvoerder. In de cijfers is inderdaad een explosieve toename te zien. In 2016 ging het nog om tientallen ongelukken in het verkeer waarbij lachgas in het spel was, in 2019 zijn dat er tot nu al 960.

Volgens de politie vormt lachgas vooral in grote steden een probleem. Het middel, dat vaak via een ballon wordt geïnhaleerd, kan leiden tot tijdelijk zuurstoftekort en uiteindelijk bewusteloosheid.

Gezondheidsschade lachgas

Lachgas is mateloos populair, maar gezondheidsorganisaties en politie waarschuwen voor de gevaren, die steeds duidelijker worden. In het ergste geval kunnen gebruikers een dwarslaesie oplopen door overmatig en langdurig gebruik.

Lees ook: Lachgas steeds populairder in Horeca

Bron: WNL.tv

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje