Dode door gebruik lachgas

Een 23-jarige Brabantse vrouw, die op 30 december 2019 met haar auto in Tilburg tegen een boom botste, is op Oudejaarsavond aan haar verwondingen bezweken. Het slachtoffer, afkomstig uit De Moer, had voorafgaand aan het ongeluk lachgas gebruikt, meldt de Tilburgse politie.

Tweede ongeluk door lachgas

Ook bij een ander ongeluk op de Ringbaan-Zuid in Tilburg, eveneens op maandagavond, speelde lachgas vermoedelijk een rol. Daarbij belandde een 18-jarige Tilburgse automobilist al spookrijdend tegen een hek. Een 17-jarige inzittende raakte beklemd en moest door hulpdiensten worden bevrijd. De vrouw werd gewond naar een ziekenhuis afgevoerd.

Naast de auto vond de politie een lachgastank en enkele ballonnen waarmee het gas wordt geïnhaleerd. Lachgas veroorzaakt een kortstondige roes en verlaagt het reactievermogen.

Gevaar in het verkeer

Onderzoekers maken zich al langer zorgen over lachgas in het verkeer: "De commissie schat het risico van lachgasgebruik in het verkeer als groot tot zeer groot." In augustus 2019 concludeerde de NOS dat het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel was, de laatste jaren exponentieel is toegenomen.

Lachgas verlaagt ernstig het reactievermogen en de rijvaardigheid, schreven de onderzoekers in het advies aan Staatssecrectaris Blokhuis. Maar ook de handelingen die gebruikers uitvoeren achter het stuur, leveren gevaar op. "Zoals ballonnen vullen tijdens het rijden."

Lachgas

 

Kabinet wil verbod op lachgas voor recreatief gebruik

Staatssecretaris Blokhuis werkt aan een verbod op lachgas voor recreatief gebruik. Aanleiding voor de maatregel is een advies van de drugsbeoordelingscommissie CAM. Daarin staat dat het risico van lachgas voor de volksgezondheid "matig tot groot" is.

Populair bij jongeren

Lachgas is vooral populair onder jongeren en veroorzaakt een korte roes. Het is bekend dat het gas bij overmatig gebruik kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen. Ook zijn er enkele gevallen bekend waar veelvuldig gebruik heeft geleid tot een dwarslaesie. In het nieuwe advies worden ook zorgen geuit over gevolgen van incidenteel gebruik.

"We kunnen de risico's voor de gezondheid van met name jongeren niet langer accepteren", zegt de staatssecretaris van Volksgezondheid. "De beoordeling van het CAM laat zien dat het recreatief gebruik van lachgas ontzettend schadelijk kan zijn. Een 'ballonnetje' is echt niet zo onschuldig als het lijkt." Het middel wordt gebruikt door het uit een ballon in te ademen.
Volgens de staatssecretaris wordt het lachgas steeds populairder. "Waar lachgas als roesmiddel sinds halverwege de jaren 90 vooral in het uitgaansleven en in de grote steden werd gebruikt, wordt het nu ook in dorpen en meer landelijke gebieden, thuis of op huisfeesten en in het verkeer gebruikt."

Ingang per september 2020?

Het is nog onduidelijk hoe het verbod uiteindelijk gehandhaafd gaat worden. Complicerende factor is dat Blokhuis een uitzondering wil maken voor "eigenlijke toepassingen" van lachgas. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in slagroomspuiten en als verdovingsmiddel in het ziekenhuis. Particulieren kunnen lachgaspatronen nu nog gewoon kopen, bijvoorbeeld in winkels voor huishoudelijke artikelen. Op festivals en feesten worden vaak gevulde ballonnetjes verkocht. Staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaan de komende tijd in gesprek met groothandels, horeca en producenten over het verbod en over de uitzondering.

Blokhuis hoopt dat het verbod over "een maand of negen" kan ingaan. Tot die tijd roept hij gemeenten op om lachgasgebruik zoveel mogelijk zelf terug te dringen. Dat kunnen gemeenten doen met een beroep op plaatselijke verordeningen. Verder vindt hij dat producenten en leveranciers terughoudend moeten zijn met leveren.

Bron: www.nos.nl

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.