'Zwarte lijst' terug in Amsterdamse Horeca

Het concept van de 'zwarte lijst' in de Horeca is niet nieuw en deze 'collectieve horeca ontzegging' (CHO), zoals de lijst officieel heet, bestaat al langer. Op het Leidseplein in Amsterdam wordt de zwarte lijst binnen een maand opnieuw ingevoerd.

Mensen die zich misdragen zijn niet meer welkom

In de uitgaansgelegenheden op en rond het Leidseplein is de 'zwarte lijst' met mensen die zich hebben misdragen - en daarom niet meer welkom zijn - terug van weggeweest. Het gaat om bijvoorbeeld zakkenrollen, vechtersbazen of gasten die er een handje van hebben om dingen te slopen. Als bekend is wie dat is, kan hij of zij op de lijst komen. Dit moet ervoor zorgen dat uitgaanspubliek op zijn tellen gaat passen, maar niet elke ondernemer heeft er evenveel vertrouwen in.

Verdeeldheid onder horeca ondernemers

Op het Leidseplein is Arjan de Waard, eigenaar van café de Waard en café Mokum, de initiatiefnemer van de zwarte lijst. In het gebied zijn al meer dan 35 horecagelegenheden aangesloten. "Ik begrijp niet waarom andere horecagelegenheden niet blij zouden zijn met deze aanpak. Ik twijfel er niet aan, we hebben al eerder een zwarte lijst hier gehad. In het begin komen er al snel een heel aantal mensen op de lijst, maar dit neemt al snel af." Ondernemers moeten per buurt de zwarte lijst zelf opzetten, op het Rembrandtplein en in de Reguliersdwarsstraat zijn ze nog aan het werk aan zo'n lijst. 

Niet iedereen heeft begrip voor de herinvoering van de zwarte lijst. "Het is juist zo mooi dat je bij een café anoniem binnen kunt lopen. Een zwarte lijst werkt alleen als iedereen in de stad meedoet. Nu ben je niet meer welkom op het Leidseplein, maar wel op het Rembrandtplein dat is heel vreemd. Het is de taak van de politie om ervoor te zorgen dat het veilig is, niet wij als horecapersoneel", zegt Nik Poldervaart, eigenaar van café de Kroegtijger op de Zeedijk.

In het gebied rond zijn kroeg is nog geen sprake van een dergelijke lijst, en hij zou er ook niet snel aan meewerken als er in de toekomst wel zo'n lijst zou komen. "Nee, bij mij mag je altijd lekker binnenkomen in mijn eigen Vaticaantje. Je kan hier tien biertjes drinken zonder dat je huisarts of vrouw dit komt te weten."

 

 

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat een zwarte lijst niet zonder voorwaarden opgesteld mag worden. Zo moet er altijd iemand betrokken zijn van de politie, de gemeente of het Openbaar Ministerie. Bovendien moet de privacy van betrokkenen voldoende gewaarborgd worden.

Op het Leidseplein moet de zwarte lijst binnen een maand zijn ingevoerd.

Bron: AT5.nl

 

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.