Winnaar Beste Leerbedrijf Horeca aan het woord

‘We moeten laten zien en uitstralen dat we het leukste vak hebben dat er bestaat’ Eigenlijk wilde Koen Bakker, eigenaar van Restaurant Het Hooihuis in Roosendaal, nog niet deelnemen aan de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca. Na net een flinke verbouwing van het restaurant achter de rug te hebben was er nog veel te doen, de deelname een jaartje uitstellen leek hem dan ook een beter plan. Zijn leermeesters dachten daar echter anders over, en maar goed ook! Restaurant Het Hooihuis pakte de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018. Zij wonnen destijds de strijd van Hotel Okura uit Amsterdam en Italian Bar-Bistro City Hall in Leiden, die tweede en derde werden. Hoe kijkt Koen Bakker terug op de wedstrijd?

Initiatief vanuit de Leermeesters

Het initiatief voor de deelname kwam vanuit de leermeesters van Het Hooihuis. Koen: ‘Als grap heb ik nog gezegd dat zij ons mochten opgeven voor deelname, maar alleen als ze ervoor zorgden dat we gingen winnen. We hadden verwacht veel te kunnen leren van de deelname om ons hiermee voor het volgende jaar te verbeteren.‘ Koen is dan ook erg trots op de overwinning. De leermeesters en medewerkers waren heel erg nauw betrokken bij de wedstrijd en gingen er vol voor, natuurlijk bood hij de ondersteuning bij vragen waar nodig, maar geeft aan dat zij de overwinning echt op eigen kracht hebben verdiend. De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca hebben ze als zeer prettig ervaren, Koen: ‘Het is niet zomaar een flauwekul aangelegenheid. Er worden inhoudelijk de juiste vragen gesteld’.

Leerling hebben eigen rol binnen het bedrijf

Wat Het Hooihuis als leerbedrijf uniek maakt, is dat het een traditioneel restaurant is, geen concept of keten. Koen ‘We zijn een groot 'klein' restaurant met veel gasten, à la carte en veel couverts. Dit levert veel technische mogelijkheden op voor de medewerkers’. De leerlingen hebben allemaal hun eigen rol binnen het bedrijf. Afhankelijk van de leerling beginnen de medewerkers uit de keuken in de mise-en place, bediening achter de bar, en oudere leerlingen of met meer ervaring kunnen gasten informeren over wijn en bestellingen opnemen. Koen: ‘We laten mensen vrij snel los om zelfstandig hun activiteiten uit te voeren, we begeleiden natuurlijk wel maar we kennen geen strakke regie, het is prettig voor de leerling om ook de ruimte te hebben om zelfstandig dingen te regelen. Natuurlijk wordt hierbij goed gekeken naar het niveau van de leerling.‘

Leerlingen enthousiast maken voor het vak

Het is niet altijd makkelijk om ervoor te zorgen dat alle leerwerkplekken zijn gevuld. Koen: ‘Prijzen zoals Beste Leerbedrijf Horeca worden gewaardeerd, dit staat heel erg positief voor ons bedrijf. We hopen dan ook dat een leerling hierdoor sneller voor ons kiest dan voor een ander’. Korte lijnen en goed contact met scholen helpt ook bij het vullen van de leerwerkplekken. Door presentaties te geven op scholen over de horeca en over ondernemen worden leerlingen enthousiast gemaakt voor een carrière in de horeca, die ze natuurlijk bij Het Hooihuis kunnen starten.

Medewerkers betrokken houden

Medewerkers en leerlingen krijgen bij Het Hooihuis veel leuke extra’s, waardoor het leuker is om hier te werken. Koen: ‘Je kan zoveel meer bieden dan alleen de uurtjes uitbetalen’. Medewerkers van Het Hooihuis kunnen gratis sporten, er zijn baristatrainingen, proeverijen en er worden excursies georganiseerd naar bijvoorbeeld bierbrouwerijen of bij collega restaurants. Ook krijgen vaste medewerkers de kans om wijncursussen te volgen en certificaten te halen. Zo blijft het personeel geïnspireerd, betrokken en enthousiast over hun vak!

Restaurant Het Hooihuis zal vanaf dit jaar plaatsnemen in de Commissie Beste Leerbedrijf Horeca, waarbij zij deelnemende leerbedrijven gaan beoordelen en natuurlijk hun inspirerende visie op opleiden kunnen delen met de deelnemers van Beste Leerbedrijf Horeca 2018/2019.

Bron: www.besteleerbedrijfhoreca.nl

Vorige
Naar het horecatips-overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.