Tips voor de Leermeester

Hoe leid je leerlingen op in het bedrijf? Wat moet je wel doen en wat absoluut niet? Wat kan er zoal mis gaan? Lees deze 13 Tips voor de Leermeester en blijf jezelf ontwikkelen!

1. Coach met plezier

Begin alleen aan het begeleiden van leerlingen als je er zelf ook plezier in hebt om een leerling te coachen en in jouw vak op te leiden. En als blijkt dat een leerling je toch echt niet ligt, kijk dan of een andere Leermeester jouw taak kan overnemen.

2. Maak afspraken over het vrijmaken van tijd voor het coachen

Begeleiden kost tijd. Maak dat duidelijk kenbaar aan je leidinggevende en je collega's, zodat je niet de gesprekken in je vrije tijd moet voeren of in de problemen komt met je werk. Zorg dat de randvoorwaarden om te begeleiden goed geregeld zijn.

3. Neem de tijd om de leerling goed te ontvangen

Laat de nieuwe leerling niet op een ‘spitsuurmoment' binnenkomen. Neem de tijd voor de ontvangst en een gesprek op de eerste dag. Leid de leerling even rond langs je collega's en door het gebouw. Zorg dat de vereiste pasjes en papieren geregeld zijn.

4. Maak duidelijke afspraken met de leerling

Zorg dat duidelijk is wat de leerling wil leren, wat hij aan werk en opdrachten kan gaan doen, hoe je gaat begeleiden en wanneer er gesprekken over de voortgang zullen zijn. Leg de gemaakte afspraken vast, ook die met de school.

5. Stel duidelijke regels over wat wel kan en wat niet kan

Houd rekening met de leerling en zijn manier van leven, maar ook weer niet té veel. Eerder weggaan voor een bijbaantje kan niet in het echte werkleven. Op tijd komen, ‘strandkleding' thuislaten en niet steeds het mobieltje opnemen, moeten normaal zijn.

6. Neem nooit iets als vanzelfsprekend aan

Neem niet te snel aan dat leerlingen wel begrijpen hoe de dingen gedaan worden of wat ‘normaal' is op het werk. Vertel vooral ook zaken die voor jou heel vanzelfsprekend en logisch zijn. Leerlingen kunnen veel leren van schijnbaar eenvoudige, voor de hand liggende dingen.

7. Neem je rol als coach serieus

Je krijgt steeds vaker stagiairs en leerlingen van competentiegerichte opleidingen. De leerlingen komen wellicht beter voorbereid en zelfstandiger de werkvloer op. Maar denk niet dat ze nu dus zelf wel alle initiatief zullen nemen en aangeven wat ze willen leren. Jouw rol van coach op de werkvloer is en blijft belangrijk.

8. Onderzoek de leerstijl van jouw leerling

Onderzoek hoe jouw leerling leert: wil hij eerst meelopen en dan voorzichtig wat doen of juist in het diepe gegooid worden? Wil hij strak (be)geleid worden of liefst zelfstandig taken uitvoeren? Ga niet meteen uit van de manier waarop je het zélf het prettigst vindt.

9. Geef je leerling de juiste taken

Het is vermoeiend om te weinig te doen te hebben of te lang mee te moeten lopen zonder een eigen taak te hebben. Leerlingen willen graag aan het werk. Maar geef ook weer niet meteen een belangrijke klus die absoluut niet fout mag gaan.

10. Je hoeft geen vrienden te worden met je leerling

Iedereen wil graag aardig gevonden worden, maar laat je dat er niet van weerhouden om kritisch te kijken naar het gedrag en het werk van de leerling. Zeg je niets, dan ontneem je de leerling de kans om te verbeteren. Vaak ontploffen dit soort situaties als de kritiek zich te veel opstapelt. Je hoeft geen vrienden te worden met je leerling.

11. Zorg voor een vervanger als je er zelf niet bent

Uiteraard ben je verantwoordelijk voor je leerling, maar schiet daarin niet door. Betrek collega’s ook bij de begeleiding en zorg voor een vaste vervanger, zodat jouw leerling ook goed gecoacht wordt als je er niet bent.

12. Vergelijk je leerling niet met vorige leerlingen

Vergelijk leerlingen alleen in jouw eigen gedachten met elkaar. Niets is dodelijker dan dat je leerling hoort dat jij de vorige periode zo'n leuke, goede, enthousiaste, slimme leerling had en dat het dit keer toch wel heel anders is.

13. Zorg ervoor dat je zelf goed opgeleid en bekwaam bent

Feedback geven is te leren, net zoals veel andere Leermeester vaardigheden. Volg de Leermeester Training bij HSN en wordt een professionele en gediplomeerde Leermeester. Na de 3-daagse training kun je alles meteen in de praktijk toepassen.

Ben je al Leermeester en wil je je Leermeester-/Leidinggevende kwaliteiten nog verder ontwikkelen? Volg dan de NIEUWE TRAINING PRAKTISCH LEIDINGGEVEN

Vorige
Naar het horecatips-overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.