Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.
Als je NOW 3 en 4 hebt aangevraagd, ben je verplicht bij- of omscholing aan je werknemers aan te bieden. Met deze zogeheten ‘inspanningsverplichting’ voor werkgevers krijgen werknemers die hun baan verliezen begeleiding naar nieuw werk. Verschillende regelingen en subsidies voor om- en bijscholing ondersteunen dit. Dit maakt het bedrijf en de werknemers wendbaarder.
De NOW-regeling voorziet in een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die als gevolg van de coronacrisis minder omzet hebben. Doel is zoveel mogelijk banen en inkomens te behouden. Met behulp van de NOW-regeling kun je als werkgever jouw personeel doorbetalen tijdens de coronacrisis. Het UWV voert de regeling uit en bij hen vraag je de subsidie aan.
Als je NOW 3 en 4 hebt aangevraagd, ben je verplicht bij- of omscholing aan je werknemers aan te bieden, dit geldt tevens wanneer je NOW 2 het aangevraagd. Met deze zogeheten ‘inspanningsverplichting’ voor werkgevers krijgen werknemers die hun baan verliezen begeleiding naar nieuw werk. Je geeft dus een intentieverklaring af. Daarin staat dat je medewerkers stimuleert om gebruik te maken van ontwikkeladvies of scholing.
Opleiding of omscholing is een optie als medewerkers door een reorganisatie niet meer op de juiste plek werken. Of als je geen geschikt werk meer hebt voor werknemers, zij ander werk ambiëren of als het niet lukt om openstaande vacatures in te vullen met eigen personeel.
Mensen opleiden kost geld en tijd, maar bespaart tegelijkertijd ook kosten. Omscholen heeft verschillende voordelen.
Om in aanmerking te komen voor NOW moet je als werkgever dus aantonen dat je inspanning hebt verricht voor de om- of bijscholing van jouw werknemers. De overheid biedt regelingen voor scholing, online training, begeleiding van stagiairs en andere vormen van leren. Enkele regelingen gaan gepaard met financiële tegemoetkomingen. Hieronder een overzicht:
Belastingvoordeel
Werkgevers kunnen studiekosten voor werknemers onbelast vergoeden. Het gaat om scholing die gericht is op het vervullen van een beroep in de toekomst of om vakkennis op peil te houden. Bij de belastingaangifte trek je deze kosten af van de winst uit de onderneming.
Subsidie praktijkleren
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap biedt met de subsidie Praktijkleren een tegemoetkoming in de kosten van het begeleiden van een leerling, deelnemer of student die een praktijk- of werkleerplek heeft. Deze subsidie geldt ook voor begeleidingskosten voor een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding. De subsidie Praktijkleren is tot 2023 van kracht, maar is momenteel tijdelijk gesloten. De tegemoetkoming is maximaal 2.700 euro per praktijkplaats. Om een leerling te kunnen begeleiden met je wel een erkend leerbedrijf zijn en minimaal één erkende Leermeester in dienst hebben.
SLIM-regeling
De SLIM-regeling is een subsidieregeling voor mkb-ondernemingen en grootbedrijven in de landbouw-, horeca- en recreatiesector. Doel van deze regeling is het stimuleren van leren en ontwikkelen. Je vraagt de SLIM-regeling als werkgever of samenwerkingsverband aan.
HSN organiseert horecaopleidingen op meer dan 50 cursuslocaties in Nederland, maar uiteraard ook Incompany. We bieden een uitgebreid scholingsaanbod aan waarmee horecamedewerkers zich kunnen scholen of omscholen, daarnaast kunnen wij trainingen ook speciaal voor jouw medewerkers op maat maken.
HSN Academy is het nieuwe online leerplatform van de horecabranche waar elke horecamedewerker online horecadiploma’s en certificaten kan behalen. Het aanbod in de HSN Academy is continue in beweging. Zo zijn er vanwege de coronacrisis verschillende SVH videocursussen en SVH e-learnings toegevoegd zodat jouw medewerkers volledig Coronaproof en in hun eigen tijd scholing kunnen volgen die hen verder helpen in hun loopbaan en waarmee jij voldoet aan je inspanningsplicht.
We helpen je graag om zo goed mogelijk aan de inspanningsverplichting te voldoen. Kunnen we jou helpen?
Neem dan contact op met één van onze Studieadviseurs.
Bel: 076 - 52 33 666 of mail: info@hsn.nl
Wij denken graag met je mee!
Bron: KVK.nl
Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:
info@hsn.nl
Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.