NVWA: Stijging spoedsluitingen vanwege plaagdieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet ook in 2024 een toename van het aantal spoedsluitingen van voedselbedrijven vanwege ernstige plaagdierenoverlast.

Verdubbeling sluitingen

De NVWA sloot 65 winkels en horecagelegenheden. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2023 toen 34 bedrijven tijdelijk hun deuren moesten sluiten. In de meeste gevallen ging het om een muizenplaag, in andere gevallen om overlast van ratten en kakkerlakken. De meeste spoedsluitingen waren in de Randstad. In Amsterdam ging het om 19 spoedsluitingen, in Zaandam 8, in Utrecht, Rotterdam, Leiden en Haarlem elk 3. De overige spoedsluitingen vonden verspreid over Nederland plaats.

Wanneer inspecteurs van de NVWA ernstige risico’s voor de volksgezondheid constateren, kunnen zij een bedrijf met spoed tijdelijk sluiten. Dit is de zwaarste maatregel die de NVWA kan opleggen. Ernstige overlast door plaagdieren, zoals muizen, kan hiervoor een reden zijn, omdat zij bacteriën en ziektes verspreiden via hun uitwerpselen. Een bedrijf mag dan pas weer open wanneer al het besmette voedsel is verwijderd, het pand grondig is gereinigd en er effectieve maatregelen zijn genomen om plaagdieren te bestrijden en buiten te houden. De NVWA voert vervolgens een herinspectie uit.

Informatie voor ondernemers

Plaagdieren horen niet thuis in keukens, restaurants of andere ruimtes waar voedsel wordt bereid en verkocht. Ondernemers in de voedselbranche zijn daarom verplicht om plaagdieren actief te weren. Als er toch sporen van muizen of andere plaagdieren worden aangetroffen, adviseert de NVWA om een professionele plaagdierbestrijder in te schakelen. Dit vergroot de effectiviteit van de bestrijding.

Ondernemers kunnen veel informatie vinden over de risico’s van plaagdieren, de manieren om plaagdieren te voorkomen en te bestrijden met de hulp van een plaagdierbestrijder. Deze informatie is beschikbaar op de website van de NVWA: www.nvwa.nl/muizen. In de afgelopen jaren zijn ondernemers ook rechtstreeks benaderd om hen te wijzen op deze informatie en op een speciale checklist die zij kunnen gebruiken.

HACCP Video Training 

Alles leren over de basisvoorwaarden en processtappen uit de Hygiënecode voor de Horeca? Schrijf je in voor de HACCP Video Training (Nederlands of Engels). Alle belangrijke informatie hebben wij op video opgenomen. Hierdoor kun je leren in eigen tijd, waar en wanneer je maar wilt. Sluit de online HACCP Toets af met een voldoende en je ontvangt je HACCP Certificaat direct per post!

 

Meer informatie HACCP Video Training (NL)

Meer informatie HACCP Video Training (ENG)

Tips om plaagdieren in jouw bedrijf te voorkomen


1. Houd het schoon – altijd

2. Sluit voedsel veilig af

3. Controleer op sporen

4. Afvalmanagement

5. Sluit kieren en gaten af

6. Werk met een professionele plaagdierbestrijder

7. Houd registratie bij

8. Train je personeel

Waarom deze tips?

De NVWA sloot in 2024 een recordaantal horecazaken en winkels vanwege plaagdieren. Vooral muizen vormen een groot risico voor voedselveiligheid én je bedrijfscontinuïteit. Een spoedsluiting is niet alleen schadelijk voor je reputatie, maar brengt ook flinke kosten met zich mee. Met bovenstaande tips zorg je voor een hygiënische werkomgeving én voorkom je vervelende verrassingen tijdens inspecties. Liever voorkomen dan genezen!

 

Bron: NVWA

Vorige
Overzicht

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.