Vergroot je omzet met kleinere porties

Uit onderzoek van KHN blijkt dat 55% van de horecaondernemers zijn of haar gasten een keuze biedt in portiegrootte. Een goede ontwikkeling, want het voorkomt voedselverspilling en gaat overgewicht tegen. Daarom vind je hier tips voor kleinere porties!

Uit onderzoek van KHN blijkt dat 55% van de horecaondernemers zijn of haar gasten een keuze biedt in portiegrootte. Dat doen ze door hele en halve porties op de menukaart aan te bieden. 27% van de ondernemers geeft aan dat gasten de bijgerechten kunnen kiezen en 13% heeft bijgerechten los op de kaart staan. Een goede ontwikkeling, want het voorkomt voedselverspilling en gaat overgewicht tegen. Daarom vind je hier tips voor kleinere porties!

Meer dan 50% Nederlanders te dik

Op dit moment is meer dan de helft van de volwassen Nederlanders te dik en de verwachting is dat dit percentage verder stijgt. Eén van de manieren om dat tegen te gaan, is door kleinere of verschillende porties op de menukaart aan te bieden, zodat gasten minder snel te veel eten. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die op hun gezondheid letten, ook als ze uit eten gaan. Mensen willen gezond leven en gezond eten. "Als je daar als horecazaak op inspeelt, levert je dat alleen maar winst op", aldus Robèr Willemsen, voorzitter van KHN.

Kansen voor de horeca

Uit het onderzoek van KHN blijkt ook dat 73 procent van de horecaondernemers al volop bezig is met gezonde voeding. En dat zij de komende twee jaar zeker aan de slag gaan om hun aanbod (nog) gezonder te maken. Onder andere door meer groente en minder vlees te serveren en het stimuleren van het drinken van water en suikervrije dranken. 

Tips: 
 

1. Hele en halve porties
Pas je menukaart aan naar hele en halve porties. Op deze manier bied je gasten de keuze om zelf te kiezen. Gasten die eigenlijk niet uit eten willen omdat ze 'op de lijn letten' zullen ook eerder geneigd zijn om wel uit eten te gaan wanneer je hen de keuze biedt. 

2. Beperk het aantal bijgerechten
Beperk het aantal bijgerechten of zet ze los op de menukaart tegen een meerprijs. Serveer maximaal 1 of 2 bijgerechten, geef je gast keuze in bijgerechten of zet bijgerechten los op de menukaart tegen een meerprijs. Hierdoor voorkom je voedselverspilling en gasten kunnen hierdoor zelf bepalen welke bijgerechten ze wel en welke ze niet willen.

3. Kleinere porties
Gasten letten steeds meer op wat en hoeveel ze eten. Het verkleinen van porties is een manier om in te spelen op deze trend. Je draagt hiermee bij aan de gezondheid van je gasten. Daarnaast kan het verkleinen van porties ook een rol spelen in het terugdringen van voedselverspilling. Maak porties kleiner en geef aan dat gasten altijd bij kunnen bestellen. Gebruik eventueel kleinere borden. Op een kleiner bord lijkt een kleine portie groter. 

4. Serveer meer groenten en minder vlees
Serveer minder vlees en meer groenten, als het mooi gepresenteerd wordt lusten we alles. Uit onderzoek is gebleken dat de presentatie en de kwaliteit van het gerecht in hoge mate doorslaggevend is voor de gasttevredenheid. Op deze manier kun je als restaurant of (bedrijfs)kantine een rol spelen bij het verduurzamen van eetgewoonten bij gasten. 

 

Bron: www.khn.nl

 

 

 

Vorige
Naar het horecatips-overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje
Cookies

Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.