Tips om goede medewerkers te behouden

Talentvolle en gemotiveerde medewerkers bepalen in belangrijke mate het succes van je (horeca)bedrijf. Lees hier tips om je beste mensen te behouden

Talentvolle en gemotiveerde medewerkers bepalen in belangrijke mate het succes van je organisatie. Het spreekt dan ook voor zich dat je hen graag aan boord houdt. Lees hoe je ervoor zorgt dat je medewerkers loyaal en tevreden blijven.

Het is altijd vervelend als een goede werknemer ontslag neemt. Het kost je bedrijf veel geld, omdat je dan weer op zoek kan gaan naar een vervanger en deze persoon moet inwerken. Tegelijk neemt de vertrekkende werknemer zijn kennis, ervaring en contacten mee naar een nieuwe werkgever.

Als je goed rekening houdt met de wensen van jouw personeel, verklein je de kans op weglopend talent. Het is daarvoor niet voldoende om alleen een concurrerend salaris te bieden. Je moet bijvoorbeeld ook op een open manier communiceren en voldoende waardering en erkenning geven.

Tips: Hoe behoud je goed personeel? 
 

Tip 1. Communiceer op een open manier
Open communicatie draagt bij aan het vertrouwen dat je personeel heeft in jou als werkgever/leidinggevende. Daarvoor heb je vaak niet meer nodig dan een goed gesprek. Dat zorgt voor een goed beeld van wat onder je personeel leeft, zodat je tijdig kunt inspelen op belangrijke kwesties. Als dit onvoldoende gebeurt, zal de ontevredenheid onder je personeel toenemen. Dit leidt uiteindelijk tot het vertrek van medewerkers. Om dit te voorkomen is het van belang dat je regelmatig 1-op-1 gesprekken voert met je medewerker in bijvoorbeeld begeleidingsgesprekken en functioneringsgesprekken. Het plannen én laten plaatsvinden van deze gesprekken is vaak de grootste uitdaging omdat er altijd wel iets 'tussenkomt'. Toch zal je zien, dat als je consequent deze gesprekken voert en tijd neemt om naar je medewerker te luisteren, dit resulteert in meer tevreden- en betrokkenheid.   

Tip 2. Bied leuk en uitdagend werk
Leuk en uitdagend werk geeft je beste werknemers een goede reden om te blijven. Met leuke opdrachten motiveer je hen extra en spoor je anderen aan om net zo goed hun best te doen. Zorg er wel voor dat je hen voldoende ruimte biedt om werkzaamheden zelfstandig in te vullen. Als je taken niet kunt loslaten en je personeel voortdurend achter de vodden zit, dan bederf je juist het werkplezier. Door het delegeren van taken zorg je voor uitdagend werkt. De toegenomen verantwoordelijkheid leidt bij je medewerkers tot een hogere motivatie, waardoor de kans dat iemand vertrekt veel kleiner is. Daarnaast kun je medewerkers ook de vrijheid geven om zelf 'aan hun baan te sleutelen' (jobcrafting). Met enkele kleine aanpassingen kan iemand zijn baan vaak al stukken leuker en uitdagender maken. 

 

Tip 3. Toon waardering en erkenning
Je werknemers hebben graag het gevoel dat zij én hun dagelijkse inspanningen ertoe doen. Dat gevoel krijgen zij als je hun prestaties voldoende erkent en waardeert. Jouw waardering en erkenning kun je op een groot aantal manieren laten blijken. Bijvoorbeeld door successen samen te vieren of complimenten te geven waar ze op hun plek zijn. Hoewel dit erg effectief is, wordt het door veel werkgevers en leidinggevenden onvoldoende benut.

Tip 4: Stimuleer groei en ontwikkeling
Iedereen werkt graag aan zijn groei en ontwikkeling. Dit is dan ook een effectieve methode om goede medewerkers te binden en te boeien. Als je binnen je huidige functie al je capaciteiten kunt inzetten, is er namelijk weinig reden om naar een andere baan uit te kijken. Omdat deze mogelijkheden lang niet overal worden benut, kun je jouw bedrijf hiermee prima onderscheiden van de rest. Dit kan bijvoorbeeld door je medewerkers opleidingen en trainingen te laten volgen. Dit is de meest voor de hand liggende manier om groei en ontwikkeling te stimuleren. Verzeker je er wel van dat het zinvol is en daadwerkelijk iets oplevert. Daarnaast kun je medewerkers ook uitdagen om taken van collega's te leren of een periode van functie te laten wisselen. Hierdoor worden medewerkers gestimuleerd zichzelf op andere vlakken te ontwikkelen en creëert het meer betrokkenheid en flexibiliteit in de organisatie. 

Tip 5: Ondersteun de werk-privébalans
Steeds meer werknemers worstelen met hun werk-privébalans. Dat geldt helemaal voor het groepje medewerkers dat een tandje harder werkt dan de rest. Met speciale voorzieningen zorg je ervoor dat zij beter hun werk kunnen doen. Ga met je medewerkers het gesprek aan en betrek ze bij het plannen van het rooster. Vraag naar hun wensen en/of ideeën en willig (verlof)verzoeken in waar mogelijk. Wanneer je niet aan verzoeken kunt voldoen, leg dan uit waarom dit niet mogelijk is. Dit voorkomt niet alleen ontevredenheid onder je personeel, maar verkleint ook de kans dat zij overspannen raken. 

Bron: www.ondernemenmetpersoneel.nl

Vorige
Naar het horecatips-overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje