Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.
De zomer is topdrukte voor de horeca, zeker met dit mooie weer! Volle terrassen, extra medewerkers in de keuken en op het terras en temperaturen die flink kunnen oplopen. Met deze 10 tips houd jij grip op hygiëne en voedselveiligheid.
Met temperaturen tussen de 23 en 30 graden is het heerlijk terrasweer, maar voor horecaondernemers betekent dat ook: extra alert zijn op voedselveiligheid. Warmte versnelt bacteriegroei en verhoogt het risico op kruisbesmetting en sneller bederf van producten, schoonmaak en hygiëne vereisen extra aandacht en producttemperaturen moeten vaker in de gaten worden gehouden.
Met deze 10 tips houd jij jouw keuken, team én gasten veilig deze zomer:
Zorg dat gekoelde producten bij maximaal 7°C worden bewaard. Controleer niet alleen de thermometer van je koelkast, maar meet ook de kerntemperatuur van producten zelf met een digitale steekthermometer.
Let op: tussen de 25 - 30°C vermenigvuldigen bacteriën zich elke 20 tot 30 minuten, dat gaat snel mis als producten te warm zijn!
Laat gekoelde producten maximaal 30 minuten buiten de koeling staan en als het kan korter. Werk slim met kleinere hoeveelheden op de werktafel en vul pas bij vanuit de koeling. Zo beperk je risico’s en bederf. Ook bij buffetpresentatie is het te adviseren om met kleinere porties te werken en het vaker aan te vullen om de temperatuur beter te kunnen waarborgen.
Hogere temperaturen betekenen meer bacteriegroei. Gebruik goedgekeurde reinigings- en desinfectiemiddelen, en reinig contactpunten (zoals werkbladen, handgrepen, kranen, menukaarten, tafels) extra vaak. Vervang schoonmaakdoekjes minstens elk dagdeel en werk met verschillende kleuren schoonmaakdoeken. Denk ook aan het tijdig vervangen van schoonmaak- en spoelbakwater.
Zorg dat afvalbakken goed afsluiten, regelmatig geleegd en gereinigd worden, en dat vuilcontainers afgesloten buiten staan. Laat geen afval rondslingeren in de keuken of op het buitenterrein. Sluit deuren tijdens bereiding of gebruik horren tegen vliegen of wespen. Controleer magazijn en keukens op (sporen van) ongedierte.
Bij buffetpresentatie of transport van gerechten is temperatuurbeheersing cruciaal. Gekoelde gerechten blijven het veiligst op koelplaten of in koelingen. Warme gerechten bewaar je bij minimaal 60°C en koude gerechten bij maximaal 7°C . Gebruik thermoboxen bij bezorging en scheid warme en koude producten tijdens vervoer.
Bij zelfbediening (buffetten, barbecues) mogen restjes niet worden hergebruikt. Bij bediende presentatie mogen producten eventueel nog maximaal 2 dagen bewaard worden, mits goed gekoeld en geëtiketteerd. Controleer altijd op uiterlijk, geur en houdbaarheid.
Menukaarten, dienbladen, tafels en betaalterminals worden vaker aangeraakt met zweterige handen en/of zonnebrandcrème. Maak tafels na iedere bezoek schoon en menukaarten, dienbladen en betaalterminals minimaal dagelijks. Vergeet ook niet om tijdig je schoonmaakdoekjes en schoonmaakwater te vervangen voor het schoonmaken van (o.a.) tafels, idealiter meerdere keren per dag.
Laat warme sauzen zoals satésaus, stoof-, chocoladesaus en toppings nooit ‘tiède’ worden. Warm = 60°C of hoger. IJsvitrines: schepijs op -8°C, softijs op 7°C of kouder. Koude sauzen op maximaal 7°C. Bewaar ze nooit op kamertemperatuur, dit is een broedplek voor bacteriën.
Bij warm weer groeien bacteriën nóg sneller, dus is het cruciaal om rauwe en bereide producten strikt gescheiden te houden. Gebruik aparte snijplanken, messen en werkbladen, en spoel dripvocht van rauw vlees of vis direct weg. Was handen en werkoppervlakken grondig tussen de stappen door.
Neem de tijd om je team goed te instrueren over persoonlijke hygiëne en voedselveiligheid. Bespreek regelmatig de belangrijkste richtlijnen, zoals handen wassen, schoon werken en het voorkomen van kruisbesmetting. Maak duidelijke afspraken over wie wat doet en controleer ook of het écht gebeurt. Juist tijdens drukte of warm weer kan slordigheid snel optreden. Een goed geïnstrueerd team is essentieel voor een veilige werkomgeving!
Wil je zelf of met je team écht goed voorbereid het zomerseizoen in?
Kies dan voor onze praktische videotrainingen:
Je kijkt waar en wanneer jij wilt, met handige checklists en oefenvragen.
Beschikbaar in het Nederlands en in het Engels.
Inclusief Certificaat en direct inzetbaar op de werkvloer!
Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:
info@hsn.nl
Wij gebruiken cookies op onze website om de gebruikerservaring optimaal te houden.