SVH Leermeester Diploma blijft verplicht

Vanaf 1 augustus 2015 is SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) verantwoordelijk voor de uitvoering van de erkenningsregeling van leerbedrijven. Het was even afwachten hoe SBB dit zou gaan uitvoeren. Inmiddels is de nieuwe erkenningsregeling in de Staatscourant gepubliceerd.

Voor de Horeca blijft een SVH Diploma verplicht om Leermeester te kunnen zijnLeermeester Diploma blijft verplicht

In het nieuwe Reglement erkenning leerbedrijven SBB gaat er voor de Horeca niet veel veranderen in de systematiek:

  • De leerbedrijven kunnen erkend worden voor een periode van 4 jaar. De aanvraag wordt behandeld door SBB, voor de horecabranche door de sectorunit voedsel, groen en gastvrijheid.
  • Onderwijsinstellingen, onderwijsdeelnemers of andere betrokkenen kunnen met instemming van het leerbedrijf een voordracht voor erkenning indienen. Dus ook leerlingen en stagiaires kunnen een leerbedrijf aanreiken bij SBB. De aanvraag voor erkenning heeft betrekking op een of meer kwalificatiedossiers of delen daarvan.

Voorwaarden voor een erkenning als leerbedrijf

Het erkende leerbedrijf of de organisatie moet aan de volgende eisen voldoen:

  1. Het leerbedrijf moet een goede leerplaats bieden met werkzaamheden die behoren tot de werkprocessen van het beroep waarvoor de leerling of stagiair wordt opgeleid. Voor iedere leerling of stagiair is een relevante leerplaats in sociaal veilige omstandigheden beschikbaar. Voorwaarde hierbij is dat de leerplaats aantoonbaar voldoet aan de wettelijke eisen voor veiligheid;
  2. Het leerbedrijf biedt voldoende en deskundige begeleiding gericht op de leerling/stagiair. Het leerbedrijf benoemt en faciliteert een deskundige praktijkopleider, in de horeca is dat de Leermeester. Het profiel voor praktijkopleider wordt hierbij als maatstaf genomen.
  3. Het leerbedrijf is bereid samen te werken met de onderwijsinstelling en SBB en verstrekt daartoe de benodigde informatie;
  4. Het leerbedrijf gaat akkoord met de vermelding van de bedrijfsgegevens in het openbare register leerbedrijven.

Bedrijven die nu door Kenwerk erkend zijn, blijven gewoon erkend. De leerbedrijven ontvangen in augustus nieuwe stickers met het nieuwe beeldmerk van erkende leerbedrijven.

SVH Leermeester Diploma verplicht

Het is onduidelijk geweest of in de nieuwe situatie - waarin SBB verantwoordelijk is voor de erkenning van bedrijven en praktijkopleiders - een Diploma nog vereist zou zijn. Dit komt omdat er in veel branches helemaal geen verplichting is om aan bepaalde criteria te voldoen als het gaat om de kwaliteit van begeleiding door praktijkopleiders. Bij uitstek is onze branche altijd al het voorbeeld geweest van uniform beleid op het gebied van kwaliteit van opleiden en praktijkbegeleiding: een Leermeester Diploma was vereist. En dat blijft zo!

HSN blijft de opleider voor het behalen van het Leermeester Diploma

Ook in de nieuwe situatie geldt dat voor het begeleiden van leerlingen en stagiaires in de Horeca, een Leermeester Diploma verplicht is. HSN blijft dus de opleider voor het behalen van het SVH Leermeester Diploma. De nieuwe Leermeester Cursussen starten dit najaar weer op 13, 14 en 15 september op meer dan 30 cursuslocaties in Nederland


Schrijf nu je medewerker(s) in voor de SVH Leermeester Cursus in september! 

Meer informatie Leermeester Horeca Cursus

Bron: SVH.nl

Deel dit bericht:  

 

 

Naar het nieuwsoverzicht