Start controles Allergenenwetgeving door NVWA

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) gaat dit najaar starten met het uitvoeren van de controles op de naleving van de Allergenenwetgeving. Deze Europese wetgeving is sinds 13 december 2014 van kracht en volgens de woordvoerder van de NVWA, Paula de Jonge, zal er na de zomer worden gestart met de monitoring.

 

AllergenenwetgevingControles Allergenen Wetgeving

De Allergenenwetgeving schrijft voor dat alle bedrijven die onverpakte producten verkopen, allergeneninformatie aan hun klant/gast moeten kunnen verstrekken wanneer hierom wordt gevraagd. Dit geldt dus voor horecabedrijven, maar ook voor slagers, bakkers, groenteboeren, delicatessenwinkels, supermarkten, zorginstellingen etc. Deze allergeneninformatie mag zowel mondeling, schriftelijk als elektronisch aangeboden worden. Voorwaarde is wel dat deze informatie te allen tijde schriftelijk en/of elektronisch in het (horeca)bedrijf aanwezig is voor de medewerkers en de controlerende instantie (de NVWA). Daarnaast wordt ook het volgen van een Allergenen training en het opdoen van kennis door de autoriteit geadviseerd.

14 wettelijk verplichte Allergenen

Op dit moment schrijft de wetgeving voor dat informatie verstrekt moet kunnen worden over de 14 wettelijk verplichte allergenen: gluten bevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut), ei, vis, pinda, noten, soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

Vragen en klachten

Volgens de woordvoerder van de NVWA komen er regelmatig vragen van ondernemers en burgers binnen over de nieuwe allergenenwetgeving. Daarnaast bereiken ook klachten de autoriteit. Alle vragen en klachten die de NVWA ontvangt worden afgehandeld. Opvallend is dat er veel aandacht is voor de verplichting van ondernemers om informatie te kunnen geven aan hun gasten/klanten. Wanneer zijn zij aansprakelijk en wanneer voldoen zij aan de wettelijke verplichting? ‘Wij hebben de indruk dat de bewustwording op dit punt nog steeds groeiend is en dat dit serieus wordt opgepakt’, aldus Paula de Jonge.

Boetes

Op dit moment is nog niet geheel duidelijk hoe de NVWA de ondernemers denkt te gaan controleren. Eerder werd er al gemeld dat er vermoedelijk aan de hand van overzichten van producten, etiketten, afspraken in het (horeca)bedrijf en aan de hand van opgedane kennis, wat aangetoond kan worden door middel van een Allergenen Certificaat, inspecties zullen worden gedaan. Wat wél duidelijk is: ondernemers die zich niet aan de wet houden, kunnen een boete opgelegd krijgen. De boetes variëren van €525,- voor kleine bedrijven tot €1050,- voor grote bedrijven (met meer dan vijftig werknemers).

 

Schrijf nu je medewerker(s) in voor de Allergenen Training! 

Meerr informatie allergenen training

Deel dit bericht:  

 

 

Naar het nieuwsoverzicht