Hoe word je een erkend Leerbedrijf in de Horeca?

Je wilt een erkend leerbedrijf worden omdat je een (of meerdere) leerlingen of stagiaires wil gaan begeleiden. Om leerbedrijf te worden in de Horeca moet je hiervoor eerst een erkenning aanvragen. 

 Hoe word je een erkend Leerbedrijf in de Horeca?

Erkenning aanvragen bij SBB

Een erkenning om een erkend leerbedrijf te kunnen worden vraag je altijd aan bij het SBB (Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Voordat je een erkenningsaanvraag start, doorloop je eerst een korte vragenlijst. Daardoor zie je wat er nodig is om je aanvraag tot een succes te maken. Vervolgens kun je direct doorgaan met de officiële aanvraag. Een adviseur praktijkleren van SBB neemt vervolgens binnen 10 werkdagen contact met je op om de aanvraag te bespreken. Benieuwd naar de korte vragenlijst? Klik hier om direct naar het aanvraagformulier voor erkenning van SBB te gaan

Voorwaarden SBB om een erkend leerbedrijf te worden

De Wet Educatie en Beroepsonderwijs verplicht MBO-studenten het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (BPV). 

Als erkend leerbedrijf in de Horeca moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: 
 

 1. Je biedt de student een goede en veilige werkplek aan die aansluit bij zijn opleiding. Daar oefent de student het beroep uit waarvoor hij in opleiding is, met de werkprocessen en werkzaamheden die daarbij horen. 
   
 2. Je stelt een Praktijkopleider (Leermeester) aan die de eisen van de opleiding kent en in staat is de student op de werkvloer op te leiden en te coachen. Het leerbedrijf maakt tijd, ruimte en middelen vrij om de Praktijkopleider zijn taak te laten uitvoeren.
   
 3. Het leerbedrijf is bereid om samen te werken met de school en SBB en je verstrekt daartoe de benodigde informatie. 
   
 4. Je gaat akkoord met de vermelding van je bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl, dé website waar studenten een leerplaats (stage of leerbaan) zoeken in het MBO. 

Erkend leerbedrijf worden in de Horeca

Om erkend leerbedrijf te worden in de Horeca / Gastvrijheidsbranche hebben het onderwijs en het bedrijfsleven nog een aantal extra voorwaarden gesteld voor de Praktijkopleider / Leermeester om een SBB erkenning te kunnen krijgen: 
 

 1. De Praktijkopleider / Leermeester heeft aantoonbaar (door middel van een behaald MBO-Diploma of ervaring) de deskundigheid en/of het vakinhoudelijk niveau dat minimaal gelijkwaardig is aan de opleiding van de deelnemer.  
   
 2. Het leerbedrijf heeft een Leermeester, Mentor, Praktijkbegeleider (LMP) in dienst die aantoonbaar beschikt over competenties die tenminste gelijkwaardig zijn aan die waarvoor de student wordt opgeleid en minimaal 1 jaar ervaring met de inhoud van de kwalificatie waarvoor de student wordt opgeleid. Voor de sector Horeca hebben Praktijkopleiders / Leermeester een erkend Diploma nodig. 
   
 3. De Praktijkopleider / Leermeester dient in het bezit te zijn van een erkend Diploma of bewijsstuk dat tenminste gelijkwaardig is van het niveau en de inhoud van de eindtermen en/of kerntaken (met bijbehorende competenties) waarvoor wordt opgeleid. 

Kortom....

Om erkend Leerbedrijf te worden in de Horeca zul je als bedrijf de MBO student een veilige werkplek moeten bieden waar hij/zij het beroep kan uitoefenen waarvoor hij/zij in opleiding is. Daarnaast moet je minimaal één Leermeester in dienst hebben die (aantoonbaar) voldoende kennis en ervaring heeft om de student te kunnen opleiden. Ook dient de Leermeester in het bezit te zijn van een erkend Diploma. Na het volgen van de SVH Leermeester Cursus en het behalen van het SVH examen Leermeester, is de Leermeester in het bezit van dit erkende (SVH) Diploma!  

Bron: Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

Vond je het interessant? Deel dit artikel! 

Word erkend Leerbedrijf!

Om erkend Leerbedrijf te worden in de Horeca moet je, om een erkenning van SBB te krijgen, minimaal één gediplomeerde Leermeester in dienst hebben. Schrijf nu één of meerdere medewerkers in voor de laatste SVH Leermeester Cursus van dit jaar!

Meer informatie SVH Leermeester cursus


Cursuslocaties en startdatum: 

  Alkmaar: ma. 12 november 2018

 Amersfoort: di. 13 november 2018

 Amsterdam: ma. 12 november 2018

 Arnhem: ma. 12 november 2018

 Breda: di. 13 november 2018

 Den Haag: di. 13 november 2018

 Eindhoven: di. 13 november 2018

 Groningen: ma. 12 november 2018

 Rotterdam: ma. 12 november 2018

 Zwolle: wo. 14 november 2018

Cursuslocaties LeermeesterDirect inschrijven voor SVH Leermeester Cursus

SVH erkende horeca opleiding

InCompany Cursus Leermeester

Heb je 8 of meer medewerkers die tot SVH Leermeester opgeleid moeten worden? Organiseer de cursus op eigen locatie!

 Incompany Leermeester
Vraag vrijblijvend een offerte aan!

 
Interessante artikelen


Naar het nieuwsoverzicht