NVWA: Inspecties Horeca openbaar

Met de fipronil-affaire rond giftige eieren ging het even mis. Maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is in augustus een campagne gestart waarbij onhygiënische restaurants en bars bij naam worden genoemd. Utrecht en Den Haag zijn als eerste aan de beurt. De NVWA maakte eerder al inspectieresultaten rond de hygiëne bij lunchrooms bekend, maar daar komen sinds augustus horecagelegenheden (restaurants en bars) bij. De komende maanden wordt dit landelijk uitgerold.

NVWA inspecties Horeca

Hygiëne in Horecabedrijven

De voedselwaakhond werkt met een kleurensysteem. Bij de publicatie van kleuren geldt een termijn van één jaar. Is er langer dan een jaar geen inspectie uitgevoerd, dan krijgt een restaurant of bar de code ‘wit’. 

NVWA kleurensysteem inspectiesBrancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) meldt dat een horecaondernemer dit laten omzetten naar ‘groen’ wanneer de horecaondernemer een verklaring ondertekent, waarbij de ondernemer bevestigt zich aan de regels voor veilig voedsel te houden. Er komt dan binnen zestig dagen een inspecteur van de NVWA langs om dat te controleren. Vervolgens gaat de kleurcode binnen zes weken op groen, als de inspectie tevreden is.

Drie beoordelingscriteria

Het kleurensysteem wordt gebruikt bij de beoordeling van 3 categorieën: 

1. Juiste omgang met voedsel: Voedsel dient juist behandeld te worden: de juiste temperatuur, veilige opslag, bereiding en presentatie/verkoop.

2. Hygiëne: De hygiëne dient voldoende te zijn: schone en goed onderhouden ruimten en apparatuur, en goede persoonlijke hygiëne.

3. Ongediertewering: Ongedierte dient afdoende geweerd te worden, waarmee het overdragen van ziekten door dieren wordt voorkomen.

Utrecht en Den Haag als eerste online

Op de NVWA horeca-inspectiekaart van Nederland kun je inzoomen op de stad of plaats waar je van plan bent te gaan lunchen of dineren. Voor een diner kun je tot nu toe alleen de resultaten van Utrecht en Den Haag bekijken. 

Op de kaart verschijnen per stad allemaal bolletjes die de horecagelegenheden aangeven. Deze kun je aanklikken om te zien hoe ze scoren op de onderdelen ‘juiste omgang met voedsel’, ‘hygiëne’ en ‘ongediertewering’.

Amsterdam en Rotterdam moeten volgend jaar met en inspectiekaart volgen, daarna volgt de rest van het land.

NVWA inspectieresultaten bekijken

Benieuwd of jouw (favoriete) restaurant al beoordeeld is? Bekijk hier zelf de inspectieresultaten van de NVWA of download de app: 

Download de NVWA Horecainspectiekaart in de App store

Download de Horeca inspectiekaart in Google Play

Bron: www.businessinsider.nl / www.nvwa.nl

    

HACCP Cursus

Goede hygiëne in je bedrijf is onmisbaar wanneer je voedselvergiftigingen en -infecties bij gasten wilt voorkomen. Dit alles valt of staat bij een goede begeleiding en training van je medewerkers

Alle bedrijven waar bedeftelijke eet- en drinkwaren behandeld en bereid worden zijn verplicht te werken volgens de regels van de Hygiënecode voor de horeca. Tijdens de ééndaagse HACCP Cursus komen alle regels uit de Hygiënecode voor de Horeca aan bod en worden medewerkers getraind om de Hygiënecode op een eenvoudige manier in de praktijk toe te passen. 

Meer informatie HACCP Cursus

Direct inschrijven voor de Spoedcursus Sociale Hygiëne

SVH erkende horeca opleiding

InCompany HACCP Cursus

Heb je 10 of meer medewerkers die getraind moeten worden op het gebied van voedselhygiëne en de Hygiënecode voor de Horeca? Organiseer de cursus op je eigen locatie!

 Incompany HACCP (Horeca)

 Incompany HACCP (Zorg)

 Incompany HACCP (Sportkantine)

 Incompany HACCP (English) 


Vraag vrijblijvend een offerte aan!
 


Naar het nieuwsoverzicht