Horeca let onvoldoende op leeftijd bij alcoholverstrekking

Sinds de verhoging van de leeftijdsgrens op het verstrekken van alcohol van 16 naar 18 jaar en de decentralisatie van de controlerende taak van de NVWA naar de gemeenten heeft handhaving van de leeftijdsgrens meer aandacht. Uit onderzoek blijkt dat de regionale verschillen in handhaving en aanpak van de gemeenten en de daarmee behaalde resultaten sterk verschilt.

Horeca in Roosendaal: 63% let onvoldoende op leeftijd

Tweederde van de Roosendaalse horeca let onvoldoende op het alcoholverbod voor jongeren onder de 18 jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de GGD die zijn opgenomen in het vernieuwde alcoholpreventieplan van de gemeente. Corné Oosterbos, voorzitter van de Roosendaalse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland kent de cijfers en is ervan bewust dat ze moeten verbeteren. ,,Regels zijn regels en die moeten worden nageleefd. Daar doen we onze best voor." 

De GGD zette vorig jaar 17- en 18-jarige mysteryshoppers in om te achterhalen waar ze alcoholische drankjes konden kopen. Dat gebeurde in Roosendaal in 7 supermarkten, 1 slijterij, 5 cafetaria's, 6 cafés en 5 sportkantines. Het gemiddelde nalevingspercentage bleek 63% te zijn, waarbij supermarkten en slijterij 100% scoorden. De Roosendaalse horeca bleef steken op 33%, wat overigens nog altijd 6% meer is dan het landelijke nalevingspercentage in de horeca.

De vergelijking met supermarkten is lastig, zegt horecaman Oosterbos. ,,Zij kunnen veel gemakkelijker dan wij de leeftijd controleren. Aan een drukke bar is dat veel moeilijker en bovendien, je kunt niet controleren of de koper van een pilsje ook degene is die het opdrinkt. Die wederverstrekking (doorgeven aan een ander)  gebeurt bij de supermarkt buiten de winkel, bij de horeca binnen. Maar we zijn geen agenten, we willen ook gastvrij zijn."

Desalniettemin wil de Roosendaalse horeca zich inzetten om de naleving van het alcoholverbod voor 18-minners te verbeteren. ,,We zijn bezig een zelfcontrolesysteem op te zetten, iets soortgelijks zoals ze ook in supermarkten hebben. Dat is een intern systeem waarbij zaken elkaar met mystery-gasten controleren. We hebben daar al met de wethouder over gesproken, de vraag 'hoe voeren we het uit' komt op onze eerstvolgende vergadering aan de orde. We hopen er begin 2019 mee te kunnen beginnen."
 

Kat- en muisspel in Twenterand

Er is een kat- en muisspel gaande tussen handhavers van de gemeente en de horeca. Ondanks de kritiek van ondernemers en sportverenigingen op het handhavingsbeleid, gaat gemeente Twenterand op dezelfde voet verder met de inzet van loktieners in de horeca. Dat benadrukt burgemeester Annelies van der Kolk. „Ik stop hier niet mee”, zegt Van der Kolk over de handhaving van minderjarigen, die de horeca in de val laten lopen.

De burgemeester hekelt de houding van sportverenigingen, die hun gal spuwen over de inzet van loktieners en kritiek uiten op de hoogte van de boete (1360 euro). Aan dat laatste kan de gemeente niets doen – het bedrag staat wettelijk vast -, aan het eerste kritiekpunt is de gemeente niet van plan iets te doen. „Ik vind het heel jammer dat niemand zegt: Dit willen we niet”, aldus Van der Kolk.

Inmiddels zijn 6 horecagelegenheden en 2 sportverenigingen beboet voor het schenken aan een minderjarige loktiener. Maar ook de andere clubs zijn waakzaam. Binnen een sportvereniging wordt gespeeld met het idee om met een bandjessysteem te starten. Daarmee kunnen alleen 18-plussers nog alcoholische drank bestellen en vervalt bij barpersoneel de noodzaak om legitimatiebewijzen te controleren. Ook worden loktieners dan automatisch uitgefilterd. 

Inmiddels is er al een kat- en muisspel gaande in Twenterand. Cafés en sportverenigingen waarschuwen elkaar telefonisch, zodra een loktiener in één van de gelegenheden actief is. Alles om boetes te voorkomen. „Dat vind ik heel flauw. Ik hoor ook dat horeca elkaar waarschuwen. Als zij het zo willen doen en daarmee niet hun verantwoordelijkheid nemen, vind ik dat ontzettend betreurenswaardig”, zegt Van der Kolk.

Pilot in Utrecht succesvol

Een pilot van de gemeente Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland en de Stichting NIX18 om Utrechtse horecaondernemers te stimuleren zich beter aan de leeftijdsgrens voor het schenken van alcohol te houden, is succesvol verlopen. De doelstelling werd ruimschoots gehaald. Uit een onderzoek in de gemeente Utrecht in 2016 bleek dat maar liefst 85% van de horecaondernemers in de Domstad zich niet aan de leeftijdsgrens hield. De nieuwe pilot had tot doel het aantal horecagelegenheden dat zich wel aan de wet hield te verdubbelen van 15 naar 30%. Dat doel is ruimschoots overtroffen: na een jaar houdt 65% van de horecaondernemers zich aan de leeftijdsgrens voor alcoholconsumptie. 

Het project werd op 1 juli 2017 opgestart door Stichting NIX18 in Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN) en de gemeente Utrecht. Doel was dat de horecabranche zelf het initiatief zou nemen om ervoor te zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder 18 jaar. De 38 horecagelegenheden die deelnamen aan de pilot werden bezocht door mystery guests van een onafhankelijk onderzoeksbureau. Op die manier werd gekeken hoe zij omgaan met het verstrekken van alcohol aan jongeren en om zaken verder te verbeteren.

Op basis van de positieve resultaten bekijken de samenwerkende partijen of er een breder vervolg aan de pilot kan worden gegeven of naar mogelijkheden om deze aanpak ook uit te zetten in andere gemeenten.

Bronnen: 
https://www.bndestem.nl 

https://www.tubantia.nl 
https://www.binnenlandsbestuur.nl

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje