Horeca bij top snelst groeiende bedrijven

Het Nederlandse bedrijfsleven telde het afgelopen jaar bijna 7300 snelgroeiende bedrijven, een stijging van ruim 18 procent. Vooral in de bouw en in de horeca waren er meer snelle groeiers: oftewel bedrijven (van minimaal 10 werknemers) die drie jaar op rij een groei van het personeelsbestand zien van minstens tien procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij de snelgroeiende bedrijven uit 2016 kwamen er in drie jaar tijd ruim 365.000 werknemers bij. In totaal ging het vorig jaar om 7280 snelgroeiende bedrijven, tegenover 6130 het jaar daarvoor. Een op de zes snelle groeiers groeide (mede) na een overname, de rest deed dat organisch.

Grootste toename in de bouw en horeca

In de bouw waren er vorig jaar 385 snelgroeiende bedrijven, minder dan de 410 uit 2010, maar bijna de helft meer dan in 2015. Ook de horeca herbergt veel snelle groeiers: 945 bedrijven voldeden in 2016 aan de criteria. Dat is 25 procent meer dan een jaar eerder en ruim 57 procent meer dan de 600 uit 2010. De snelle groeiers in de horeca zijn met name restaurants, maar ook onder de logiesverstrekkers zitten meer snelle groeiers dan in 2010.

'Er wordt gevochten om koks en bedienend personeel'

Er wordt gevochten om koks en bedienend personeel, constateert Koninklijke Horeca Nederland. En de horeca is niet de enige sector waar het tekort aan personeel nijpend is. Ook in sectoren als bouw en ict voelen ze de pijn. Dit probleem speelt met name in die sectoren die in de crisisjaren hard zijn geraakt en veel mensen moesten ontslaan.

Nederlandse bedrijven groeien zo hard dat ze het werk amper aankunnen. Het personeelstekort komt op een bijzonder slecht moment. De economie draait op volle toeren, zo bewijzen ook de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De vraag om vakbekwame medewerkers, met passie en kennis en in het bezit van diploma's is dan ook zeer gestegen. 

-

Bronnen: www.rtlnieuws.nl - www.missethoreca.nl - www.ad.nl - www.cbs.nl

Interessant artikel? Deel deze informatie!  

    

Sociale Hygiëne

Zorg dat je te allen tijde goed voorbereid bent op een controle van de gemeente en er voldoende medewerkers zijn met het SVH Diploma Sociale Hygiëne.  

Medewerkers het SVH Diploma laten behalen?

Klik hier voor alle beschikbare data en locaties

-

Wacht niet te lang met inschrijven.

VOL = VOL! 

Direct inschrijven voor de SVH Sociale Hygiene

SVH erkende leermeester cursus

Cursus Sociale Hygiëne op eigen locatie

Heb je 10 of meer medewerkers die het SVH Diploma Sociale Hygiëne moeten behalen? Organiseer de cursus op je eigen locatie!

 Incompany Cursus
Vraag vrijblijvend een offerte aan!

 Incompany Cursus Engels
Vraag vrijblijvend een offerte aan!


Naar het nieuwsoverzicht