Gemeente maakt namen overtreders Drank- en Horecawet bekend

De gemeente Schagen heeft onlangs een lijst gepubliceerd met bedrijven die artikel 20 van de Drank- en Horecawet hebben overtreden. De gemeente heeft de bedrijven met naam en toenaam genoemd: Horecagelegenheden, winkels en (sport)verenigingen die toch alcohol hebben geschonken aan jongeren onder de achttien jaar.

Slechts 29,8 % handhaaft correct

De gemeente maakte de lijst openbaar om druk op de ketel te zetten. Herhaaldelijk werden tussen gemeentebestuur en verkopers van alcohol afspraken gemaakt over het niet schenken aan jongeren, toch gingen de 32 bedrijven wederom in de fout.

’Lokjongeren’ slaagden er in drank te krijgen aan de bar of aan de kassa. Ze deden dit namens het project ’In control of alcohol en drugs’, een samenwerkingsverband van zeventien gemeenten om drankgebruik onder de jeugd terug te dringen. Het gemeentebestuur van Schagen is geschrokken van de slechte score.

,,Dit moet echt klaar zijn nu’’, zegt wethouder Ben Blonk van gezondheidsbeleid. Hij zint op maatregelen.

Sluiting of korten op subsidie

Kroegen en winkels die nogmaals in de fout gaan hangt wellicht een (tijdelijke) sluiting boven het hoofd, (sport)verenigingen wil Blonk raken in de portemonnee. "Een sportvereniging kan ik moeilijk sluiten. Dan blijft er maar één instrument over: de subsidie. Bijvoorbeeld een korting van 10% bij een overtreding. We gaan kijken hoe we dit aan kunnen pakken, want we zijn hier erg van geschrokken.’’ Blonk reageert op het jongste onderzoek van ’In control of alcohol en drugs’, een project waarin zeventien gemeenten samenwerken om het gebruik van drank en drugs onder jongeren terug te dringen.

Of er meerdere gemeenten zijn die het voorbeeld van gemeente Schagen gaan volgen en ook de lijst met zogenaamde 'alcoholovertreders' gaat publiceren, is niet bekend.

De hele lijst met Drank- en Horecawet overtreders is te vinden op www.noordhollandsdagblad.nl

 

Gemeente had eerder moeten informeren

De gemeente Schagen had bedrijven die alcohol verkochten aan een jongere onder de achttien jaar eerder van die overtreding op de hoogte moeten stellen. Dat vindt Roy van der Weel, eigenaar van Wonder’s in Schagen en voorzitter van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Dat was ook de afspraak. Die controle was eind oktober, nu horen we er pas van. Dan valt er niets meer bij te sturen, laat staan dat je sancties kan opleggen aan iemand. Je kunt niet meer nagaan wie dat biertje heeft verkocht.’’

Schagen maakte de lijst van overtreders openbaar. Van Der Weel: ,,Dat is op zich prima. Maar ze hadden ons direct moeten inlichten.’’ Overigens wijst Van Der Weel er op dat de resultaten bij de controle in Noord-Holland beter zijn dan het landelijk gemiddelde en ook beter dan bij controles twee en vier jaar terug. ,,Maar er is nog een lange weg te gaan. Er moet een cultuuromslag komen, dat is een kwestie van lange adem.’’

Bron: www.noordhollandsdagblad.nl / www.incontrolofalcoholendrugs.nl

 

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje