BTW verhoging van 6% naar 9%

Het kabinet wil het lage BTW tarief verhogen van 6% naar 9%. Deze geplande verhoging geldt per 1 januari 2019. De definitieve beslissing wordt genomen op Prinsjesdag (18 september). De Tweede en Eerste Kamer moeten dan nog akkoord gaan met dit plan. Ondernemers hebben vanaf Prinsjesdag nog ruim 100 dagen de tijd om te anticiperen. Veel brochuremateriaal en overzichtsgidsen zijn op dat moment al gedrukt.

Schade gastvrijheidssector

Zowel brancheorganisatie RECRON als KHN (Koninklijke Horeca Nederland) gaan er van uit dat de verhoging van het lage BTW tarief een voldongen feit is. De recreatie- en horecasector worden door de maatregel zwaar getroffen omdat er op dit moment relatief veel goederen en diensten onder dit tarief vallen. Aangezien toerisme een internationale georiënteerde markt is, wordt er grote schade verwacht door de RECRON; “De vraaguitval die dit veroorzaakt kost de Nederlandse economie veel geld en gaat ten koste van 55.000 banen.” Ook KHN heeft een schadeberekening gemaakt: “Bij verhoging van het 6 procent BTW tarief leveren de horeca en andere partners in de gastvrijheid economie zoals recreatie, musea en cultuur naar verwachting zo’n 1,5 miljard euro aan omzet in.”

Welke goederen en diensten worden duurder? 

De gastvrijheidssector (horeca, pensions, vakantieparken, campings, attractieparken, dierentuinen, musea, bioscopen, zwembaden en sportverenigingen) wordt zwaar getroffen door deze verhoging van het BTW tarief. Goederen en diensten die onder dit tarief vallen en dus per 1 januari 2019 duurder worden zijn onder andere:

Wat wordt er van je verwacht? 

Het kabinet wil haast maken met de plannen. Als ingangsdatum wordt gerekend op 1 januari 2019. Als een prestatie in 2019 plaatsvindt, maar de betaling is al in 2018 voldaan, dan geldt nog het tarief van 6 procent. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen die nu al een kampeerplek voor het seizoen 2019 willen vastleggen. Veel overzichtsgidsen (b.v. campinggidsen) en papieren promotiemateriaal worden nu al ontworpen en gedrukt. Daarin worden vaak prijzen opgenomen.

Van ondernemers en verantwoordelijken wordt o.a. verwacht dat zij: 

Verhoging geen goede zaak

De BTW is een heffing op de consumentenprijs. Dit betekent dat verkoopprijzen voor de consument 3 procent duurder worden. Tegenover deze hogere belastingopbrengst stelt het Kabinet lagere inkomstenbelasting en lagere winstbelasting voor ondernemers. Het Kabinet verhoogt nu eerst in 2019 het lage BTW tarief. Het is helder dat KHN dit geen goede zaak vindt. Voor nu is het belangrijk organisaties over deze ontwikkeling te informeren. Dan kunnen ondernemers zich er op voorbereiden. Ook voor de recreatiesector pakt de balans van belastingverhogende BTW en de compenserende maatregelen zeer negatief uit. 

Bronnen: 

http://www.pretwerk.nl 

https://www.khn.nl 

https://www.belastingdienst.nl

Vorige
Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje