Blurring: Kamer wil 'borrel bij de kapper' toestaan

De VVD wil voortaan toestaan dat de kapper een biertje serveert en de slijter een blokje kaas, en dat een restaurant zijn eigen olijfolie en koffiebonen aan de man brengt. Voor het mogelijk maken van deze nu nog verboden mengvormen tussen horeca en winkels, Blurring, heeft Tweede Kamerlid Erik Ziengs de sympathie van een Kamermeerderheid. Maar het kabinet ziet niets in het plan.

Wijntje bij de kapper - blurring

Initiatiefwet

Ziengs wil winkeliers de ruimte geven om hun klanten ‘een beleving’ te bieden. Ook hoopt hij met ‘Blurring’ leeglopende winkelstraten nieuw leven in te blazen. Daarom heeft hij zelf een wet uitgewerkt die hij aan de Kamer voorlegt. Het ‘gemengd kleinhandelsbedrijf’ dat het licht ziet als de initiatiefwet het haalt, is wel aan allerlei regels gebonden. Zo mag de omzet uit de nevenactiviteiten nooit groter worden dan die uit de oorspronkelijke nering.

'Juist bewuster omgaan met alcohol, niet losser'

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ziet geen heil in het plan, dat op de steun van de rechtse partijen plus 50PLUS en DENK lijkt te kunnen rekenen. Daardoor kan het aantal plaatsen waar je alcohol kunt krijgen bijna ongelimiteerd groeien, waarschuwt hij. ‘In deze tijd, waarin we steeds meer weten over de gezondheidsrisico’s van alcohol, ben ik daar natuurlijk geen voorstander van. Met alcohol moeten we juist bewuster omgaan en niet losser.’

Blokhuis stelt voor de initiatiefwet van Ziengs te behandelen bij de afspraken over een gezondere omgang met alcohol die hij wil maken met allerlei vertegenwoordigers van de samenleving. Als de wet van Ziengs het haalt, lijken ook benzinestations weer alcohol te mogen verkopen. Dat is jaren geleden juist verboden om te voorkomen dat mensen met een slok op achter het stuur kruipen. 50PLUS wil Ziengs’ voorstel zo wijzigen dat tankstations erbuiten vallen.

'Gelijke monniken, gelijke kappen'

Koninklijke Horeca Nederland vindt dat voor deze gemengde bedrijven dezelfde eisen moeten gelden als voor normale horecabedrijven. ‘Gelijke monniken, gelijke kappen. Dus ook dezelfde controles en dezelfde verplichte diploma’s’, zegt voorzitter Rober Willemsen.

'Oneerlijke concurrentie?'

De Koninklijke Slijtersunie vraagt zich af hoe gemeentes al deze extra verkooppunten gaan controleren. Voorzitter Ron Andes meent dat er ook sprake is van oneerlijke concurrentie. ‘Een slijter moet vergunningen hebben, maar gaat dat ook gelden voor andere verkooppunten?’

Bron: http://www.missethoreca.nl 

Interessant artikel? Deel deze informatie!  

Sociale Hygiëne Cursus

Controleer nu of je voldoende medewerkers hebt die in het bezit zijn van het SVH Diploma Sociale Hygiëne en houd hierbij rekening met roostering tijdens de zomer! Er dient tijdens openingstijden ALTIJD iemand aanwezig te zijn met dit SVH Diploma.

Op korte termijn hebben we nog enkele plaatsen beschikbaar op onderstaande locaties en data: 

 Amsterdam: ma. 25 juni 2018

 Arnhem: ma. 25 juni 2018

 Breda: ma. 25 juni 2018

 Eindhoven: di. 26 juni 2018

 Haarlem: ma. 25 juni 2018

 Heerlen: wo. 27 juni 2018

 Rotterdam: di. 26 juni 2018

In juli 2018 hebben we op alle locaties en data nog voldoende beschikbaarheid. Klik hier voor alle cursuslocaties

Wacht niet te lang met inschrijven.

VOL = VOL! 

Direct inschrijven voor de Spoedcursus Sociale Hygiëne

SVH erkende horeca opleiding

InCompany Sociale Hygiëne Cursus

Heb je 10 of meer medewerkers die het SVH Diploma Sociale Hygiëne moeten behalen? Organiseer de cursus op je eigen locatie!

 Incompany Sociale Hygiëne
Vraag vrijblijvend een offerte aan!

 Incompany Sociale Hygiëne (Engels)
Vraag vrijblijvend een offerte aan!

 

 


Naar het nieuwsoverzicht