Allergenenwetgeving?! Wij houden u op de Hoogte!

Afgelopen weken verschenen er onjuiste berichten in verschillende media over de nieuwe wetgeving met betrekking tot allergenen. Zo zou het voor iedere Horecaondernemer vanaf 13 december 2014 wettelijk verplicht zijn om volgens de zogenaamde 'Allergenendeclaratie' te werken. Hoe zit het nu?

In oktober 2011 werd in Brussel de nieuwe Europese verordening met betrekking tot verstrekking van voedselinformatie aan consumenten vastgesteld. Deze informatie gaat over ingrediënten, hoeveelheden, houdbaarheid, bewaarvoorschriften, herkomst en voedingswaarde. Dankzij de lobby van KHN en HOTREC gelden voor alle niet-voorverpakte producten deze verplichtingen niet. Er is één uitzondering: de allergenen. De Nederlandse overheid heeft nu de mogelijkheid om binnen het Brusselse kader eigen wetgeving op te stellen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de afgelopen drie jaar met verschillende partijen, waaronder KHN, gesproken over invulling van de verordening in de horeca. Diverse werkbezoeken aan de horeca hebben de ambtenaren van het Ministerie van VWS de (on)mogelijkheden laten zien rond de informatieverstrekking over allergenen in de horeca.

Verordening vanaf december 2014

Per 13 december 2014 moet de horeca over niet-voorverpakte producten mondeling allergeneninformatie kunnen geven aan gasten. Het gaat hierbij om allergenen zoals glutenbevattende granen (o.a. tarwe en rogge), ei, vis, pinda, noten, soja, melk en schaal - en weekdieren. In totaal gaat het om 14 voedingsallergenen. Op de menukaart zal een vermelding moeten komen te staan dat allergeneninformatie op te vragen is bij het personeel. Zoals 'Heeft u een allergie? Meld het ons!'.

Onzin!

Het is niet zo dat als een gast niet heeft aangegeven dat hij een allergie heeft, u aansprakelijk bent voor mogelijke gevolgen. Ook is de wet niet bedoeld om de hele horeca allergievriendelijk te maken. De wet is bedoeld om goede informatie over allergenen te krijgen, niet om allergenen uit de horeca te weren. Een lunchzaak met een kleine keuken hoeft dus niet over te stappen op honderd procent glutenvrije producten.

Laatste nieuws

Op dit moment is KHN nog in overleg met het Ministerie van VWS en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de wijze waarop allergeneninformatie in de keuken moet worden bijgehouden zodat deze beschikbaar is voor personeel en de NVWA.

In maart 2014 zal er een vervolggesprek plaatsvinden tussen het Ministerie van VWS, NVWA en KHN over precieze invulling en verplichtingen. KHN zal u informeren zodra de nieuwe regels duidelijk zijn.

Wij houden u op de hoogte!

bron: www.khn.nl

Overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje