BTW verhoging van 6% naar 9%

Het kabinet wil het lage BTW tarief verhogen van 6% naar 9%. Deze geplande verhoging geldt per 1 januari 2019. De definitieve beslissing wordt genomen op Prinsjesdag (18 september). De Tweede en Eerste Kamer moeten dan nog akkoord gaan met dit plan. Ondernemers hebben vanaf Prinsjesdag nog ruim 100 dagen de tijd om te anticiperen. Veel brochuremateriaal en overzichtsgidsen zijn op dat moment al gedrukt.

Verhoging laag btw tarief slecht voor gastvrijheidsbranche

Schade gastvrijheidssector

Zowel brancheorganisatie RECRON als KHN (Koninklijke Horeca Nederland) gaan er van uit dat de verhoging van het lage BTW tarief een voldongen feit is. De recreatie- en horecasector worden door de maatregel zwaar getroffen omdat er op dit moment relatief veel goederen en diensten onder dit tarief vallen. Aangezien toerisme een internationale georiënteerde markt is, wordt er grote schade verwacht door de RECRON; “De vraaguitval die dit veroorzaakt kost de Nederlandse economie veel geld en gaat ten koste van 55.000 banen.” Ook KHN heeft een schadeberekening gemaakt: “Bij verhoging van het 6 procent BTW tarief leveren de horeca en andere partners in de gastvrijheid economie zoals recreatie, musea en cultuur naar verwachting zo’n 1,5 miljard euro aan omzet in.”

Welke goederen en diensten worden duurder? 

De gastvrijheidssector (horeca, pensions, vakantieparken, campings, attractieparken, dierentuinen, musea, bioscopen, zwembaden en sportverenigingen) wordt zwaar getroffen door deze verhoging van het BTW tarief. Goederen en diensten die onder dit tarief vallen en dus per 1 januari 2019 duurder worden zijn onder andere:

  • Het verstrekken van logies door hotels, pensions en vakantieparken;
  • Kampeergelegenheid bieden op campings; 
  • Entree voor attractieparken, dierentuinen, musea en bioscopen; 
  • Kaarten voor theater en podiumoptredens
  • Verkoop van gerechten en maaltijden
  • Verkoop van (niet-alcoholhoudende) dranken

Wat wordt er van je verwacht? 

Het kabinet wil haast maken met de plannen. Als ingangsdatum wordt gerekend op 1 januari 2019. Als een prestatie in 2019 plaatsvindt, maar de betaling is al in 2018 voldaan, dan geldt nog het tarief van 6 procent. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen die nu al een kampeerplek voor het seizoen 2019 willen vastleggen. Veel overzichtsgidsen (b.v. campinggidsen) en papieren promotiemateriaal worden nu al ontworpen en gedrukt. Daarin worden vaak prijzen opgenomen.

Van ondernemers en verantwoordelijken wordt o.a. verwacht dat zij: 

  • Het nieuwe BTW tarief in hun administratie verwerken
  • De nieuwe verkoopprijzen in afreken- en kassa-systemen, offertes, websites en menukaarten verwerken
  • De facturatie en BTW-aangifte aanpassen bij de jaarovergang. Let op: Ook offertes die in 2018 opgesteld zijn voor goederen of diensten die in 2019 worden geleverd (en betaald), moeten uitgaan van een BTW-tarief van 9 procent.

Verhoging geen goede zaak

De BTW is een heffing op de consumentenprijs. Dit betekent dat verkoopprijzen voor de consument 3 procent duurder worden. Tegenover deze hogere belastingopbrengst stelt het Kabinet lagere inkomstenbelasting en lagere winstbelasting voor ondernemers. Het Kabinet verhoogt nu eerst in 2019 het lage BTW tarief. Het is helder dat KHN dit geen goede zaak vindt. Voor nu is het belangrijk organisaties over deze ontwikkeling te informeren. Dan kunnen ondernemers zich er op voorbereiden. Ook voor de recreatiesector pakt de balans van belastingverhogende BTW en de compenserende maatregelen zeer negatief uit. 

Bronnen: 

http://www.pretwerk.nl 

https://www.khn.nl 

https://www.belastingdienst.nl

Interessant artikel? Deel deze informatie!  

Sociale Hygiëne Spoedcursus

Gelukkig zijn onze cursussen BTW-vrij!

Controleer nu of je voldoende medewerkers hebt die in het bezit zijn van het SVH Diploma Sociale Hygiëne en houd hierbij rekening met roostering tijdens de zomer! Er dient tijdens openingstijden ALTIJD iemand aanwezig te zijn met dit SVH Diploma.

Meer informatie Spoedcursus Sociale HygiëneCursuslocaties Sociale HygiëneDirect inschrijven voor Spoedcursus Sociale Hygiëne

SVH erkende horeca opleiding

InCompany Sociale Hygiëne Cursus

Heb je 10 of meer medewerkers die het SVH Diploma Sociale Hygiëne moeten behalen? Organiseer de cursus op je eigen locatie!

 Incompany Sociale Hygiëne
Vraag vrijblijvend een offerte aan!

 Incompany Sociale Hygiëne (Engels)
Vraag vrijblijvend een offerte aan!

 
Interessante artikelen

 Wat is Sociale Hygiëne? 

 Motiveer je team met complimenten

 Terras Tips voor de Horeca

 De allersufste grapjes van gasten in de
  horeca


Naar het nieuwsoverzicht