Dit drinkt jouw gast deze zomer

Gasten gaan bewuster om met eten en drinken. Er is een trend naar gezond, minder of geen alcohol, duurzaamheid en verkwikkend. Dat is ook terug te zien op de drankkaart voor het nieuwe terrasseizoen. Vind hier dé trends op een rij.

1. Frisdrank met weinig calorieën

Wat betreft frisdranken kiezen gasten steeds vaker voor de light- en zerovarianten omdat deze minder suiker en daardoor minder calorieën bevatten. Daarnaast is de Nederlandse consument op zoek naar dranken die ingrediënten van een natuurlijke oorsprong hebben en verrassende smaken bieden. De verwachting is dat de caloriereductie-trein wat betreft frisdranken ook de komende jaren zal doordenderen. 

2. Alcoholvrije cocktails

De laatste jaren is de cocktail steeds populairder, ook de alcoholvrije. Bartender Tess Posthumus schreef in haar blog ‘De kunst van de alcoholvrije cocktail’: ‘dat je bij het maken van non-alcoholische cocktails wel erop moet letten dat je zorgt voor een extra laag aan smaak en complexiteit omdat je de alcohol mist. Voorkom dat je alcoholvrije cocktail lijkt op een 'sapje', terwijl het voor de prijs die je ervoor rekent toch wel echt iets speciaals moet zijn! Door de sterke drank weg te laten, die vaak de basis voor de cocktail vormt, kan het een uitdaging zijn om met iets echt leuks te eindigen in plaats van dat gewone sapje. Gebruik bijvoorbeeld fruit wat niet mooi meer is voor garneringen voor een siroop, zodat de smaak van het fruit wel bewaard blijft en je deze kunt gebruiken. Voor de ontbrekende complexiteit of gelaagdheid kun je gebruik maken van 'gekke ingrediënten' zoals verse eieren om een mooi eiwitschuim te creëren, gebruik van verschillende bittere of spicy smaken en/of exotische ingrediënten. Daardoor wordt de alcoholvrije cocktail al snel wat volwassener, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat het een ‘sapje’ lijkt.

3. Kombucha

Kombucha, gefermenteerde thee, wordt al eeuwen gedronken in Azië, maar geniet nu ook in de rest van de wereld populariteit. Omschreven als ‘een gezonde frisdrank die ook nog eens heel lekker is’ verovert het drankje terrein in de horeca. Theesommelier Kiona Malinka omschrijft het als ‘mega gezond en een drank die heel diep van smaak is, met een lekker zuurtje’. Zelf kombucha maken is mogelijk, maar vanwege de toevoeging van het levende organisme, de zwam, vraagt het wel wat aandacht. Kleine en grote spelers investeren in de ontwikkeling van kombucha. Onderzoeksbureau MarketsandMarkets voorspelt een groei van 25 procent in kombucha gerelateerde omzet per jaar.

4. IJskoffie

De populariteit van ijskoffie is enorm toegenomen en deze trend hebben retail en horeca goed opgepikt. De laatste jaren is een verscheidenheid aan ijskoffies op de markt gekomen. Wanneer het kwik de 25 graden overstijgt, is een aanzienlijke stijging te zien in de vraag naar ijskoffie. Dat blijkt uit onderzoek van Tapp dit jaar, dat data levert aan de horeca. En dan nog een feitje van Tapp? De meeste vraag naar ijskoffie is in de middag, namelijk tussen 15:00 en 17:00 uur.

 

4. Water met een smaakje

Gearomatiseerde waters zitten in de lift. Dat zijn mineraal- en bronwaters waaraan fruitaroma’s worden toegevoegd. In 5 jaar tijd is de consumptie hiervan met meer dan 60 procent gestegen. Dit is eenvoudig zelf te maken door bijvoorbeeld munt en limoen, of citroengras en frambozen een paar uur te infuseren in een kan koud water. Maar ook leveranciers komen met waters met een smaakje op de proppen. Op het terras kan je je ook onderscheiden met homemade ijsthee. Ook daarin is een toename in de vraag te zien.

5. Blauwe ijsthee

Theesommelier Kiona Malinka verwacht dat dé nieuwe trend van 2019 blauwe thee wordt, een 100 procent natuurlijke blauwe thee zonder kleurstoffen. Het wordt zowel warm als koud gedronken. Door de opvallende blauwe kleur en unieke smaak is de thee een dankbaar ingrediënt voor cocktails en mixen. Natural Blue Tea bevat een bijzonder ingrediënt dat een felblauwe kleur afgeeft zodra je er heet water overheen giet. Dit bloemetje wordt in Thailand niet alleen gebruikt vanwege de opvallende kleur, ook vanwege de talrijke positieve eigenschappen op het menselijk lichaam en het kalmerende effect. 
De kleur is zo bizar intens, dan je niet verwacht dat het een natuurlijk product is. Leuk detail: als je er een drupje citroensap aan toevoegt, verandert de kleur in roze of krijgt de thee een paarse gloed.’ 

6. Alcoholvrij bier

De opmars van alcoholvrij bier op de terrassen zet zich voort. Immers, het leent zich uitstekend voor de warmere dagen van het jaar en het aanbod groeit spectaculair: kwantitatief én kwalitatief. Inmiddels is 5% van alle bieren en ciders die verkocht worden alcoholvrij. 
Gezondheid is een belangrijk aspect voor veel mensen om te kiezen voor alcoholvrij bier. Alcoholvrij bier past precies in de trend die gaande is op dat gebied. Directeur Cees-Jan Adema: ‘Wat ons opvalt, is dat vooral ook jongvolwassenen, twintigers en dertigers, steeds vaker voor alcoholvrij bier kiezen. Wie ‘vroeger’ geen alcohol wilde drinken op het terras, was aangewezen op een frisje of een watertje. Later werd daar alcoholvrij bier aan toegevoegd en deze zomer lijken de vele varianten van alcoholvrij bier door te breken. Geen enkele ondernemer kan het nog maken maar één alcoholvrij bier op de kaart te hebben!

Alcoholvrij aanbod

Heineken
• Heineken 0.0
• Amstel 0.0
• Amstel Radler Fris 0.0
• Amstel Radler Dubbel Citrus 0.0
• Amstel Radler Citroen 0.0
• Amstel Radler Fris Grapefruit 0.0
• Brand Weizen 0.0
• Brand IPA 0.0 (vanaf week 22)
• Wieckse Witte 0.0
• Wieckse Radler 0.0
• Wieckse Rosé 0.0
• Jillz 0.0.

AB InBev 
• Leffe 0,0
• Jupiler 0,0%
• Dommelsch 0,0%
• Franziskaner Alkoholfrei
• Hoegaarden wit 0,0%
• Hoegaarden Rosee 0,0%
• Hoegaarden Radler Citrus 0,0%

Grolsch
• Grolsch 0.0%
• Kornuit 0.0%
• Grolsch Weizen 0.0%
• Grolsch Radler Limoen 0.0%
• Grolsch Radler Ice Tea Citroen 0.0%

Swinckels
• Bavaria 0.0% IPA
• Bavaria 0.0%
• Bavaria 0.0% Wit
• Bavaria 0.0% Radler
• Bavaria 0.0% Fruity Rosé
• Estaminet 0.0%
• Palm 0.0%

Bron: missethoreca.nl

Interessant? Deel dit bericht!

 
Vorige
Naar het horecatips-overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje