Tips voor een TOP terras!

Het voorjaar is begonnen en de eerste mooie lentedagen zitten er inmiddels al weer op. De terrassen stromen vol op de momenten dat de zon verschijnt. Met onderstaande terras tips haal je het meeste rendement uit je terras!

TIP 1: Zorg dat je gasten altijd zo snel mogelijk kunnen bestellen

Het lijkt een open deur maar het komt vaker voor dan je denkt: gasten die eindeloos roepen en zwaaien om een drankje te bestellen. En hoe irritant is het, om te horen dat je bij een andere collega moet bestellen… Werk je medewerkers goed in en kies liever voor medewerkers met ervaring in de bediening. Als je kiest om de bestellingen via handhelds op te nemen, zorg dan voor voldoende handhelds. Of zorg ervoor dat de bediening met de handhelds snel naar de gasten lopen wanneer deze iets willen bestellen.


TIP 2: Stel een terrasmanager aan

Er wordt veel geïnvesteerd in een terras, dus wees er zuinig op en zorg dat de uitstraling top is. Routing en lay-out spelen een belangrijke rol. Zorg er daarom ook voor dat stoelen aangeschoven worden wanneer een tafel leeg is en ruim regelmatig op. En last but not least: zorg voor een goed team van medewerkers. Om dit allemaal goed te kunnen coordineren is het belangrijk een terrasmanager aan te stellen die deze zaken goed in de gaten kan houden, zelf het goede voorbeeld geeft en medewerkers aan kan spreken op gedrag naar gasten toe en die let op de uitstraling van het terras. Het terras is je visitekaartje en moet uitnodigend zijn. Een terrasmanager kan hiervoor zorgen wat uiteindelijk resulteert in een verhoging van je omzet.

TIP 3: Medewerkers met een glimlach

Het kan stressvol zijn als iedereen tegelijk op je terras komt zitten als het zonnetje ineens begint te schijnen. Probeer te allen tijde te voorkomen dat gasten die willen bestellen door je medewerkers genegeerd worden. Zorg ervoor dat je gasten vrolijk en met een glimlach begroet worden, zodat je gast weet dat hij gezien is. Uiteindelijk is de mensfactor namelijk doorslaggevend. Als een gast weet dat hij gezien is en dat je er zo aan komt, wil hij best nog wel even wachten.


TIP 4: Zorg dat alles wordt afgerekend

Door de hectiek en drukte kan het makkelijk voorkomen dat een medewerker vergeet de drankjes aan te slaan. Zo loop je natuurlijk veel omzet mis. Door te kiezen voor tapautomatisering zorg je ervoor dat elk geschonken drankje geregistreerd wordt zodat je medewerker eraan herinnerd wordt om alle getapte drankjes ook op de kassa aan te slaan en af te rekenen. Zo kun je het rendement uit je terras flink verhogen!

TIP 5: Maak extra servicepunten

Extra servicepunten voorkomen dat medewerkers steeds naar binnen moeten. Bij zonnig weer is het vervelend steeds van licht naar donker te lopen. Maak daarom een extra servicepunt met schone sopjes, besteksetjes, peper en zout stelletjes, onderzetters, asbakken, extra menukaarten etc. Dit kan natuurlijk ook gewoon een tafel of simpel rekje zijn.

 

TIP 6: Laat je niet verrassen door het mooie weer en zorg dat je voldoende medewerkers inplant.

Op je smartphone kan je allerlei weer-app’s zetten met weersvoorspellingen per uur. Via deze apps is het makkelijk te zien wat voor weer het gaat worden. Probeer zo goed mogelijk te anticiperen op zonnig weer. Met voldoende bedienende medewerkers haal je meer omzet uit je terras!

TIP 7: Geen wiebel tafels

Een wiebelende tafel is irritant en glazen kunnen vallen. Soms is dit helaas onvermijdelijk door een niet-vlakke ondergrond. Laat je medewerkers of gasten niet zitten rommelen met gevouwen bierviltjes of servetjes om een tafel stabiel te krijgen. Gebruik hiervoor de “laminaat afstandhouder” die in sets van tien te koop zijn bij de bouwmarkt. Hiermee kan je gemakkelijk iedere tafel recht zetten.

TIP 8: Frisheid van de bediening

Als het echt warm weer wordt, gaat zweetlucht al snel in de kleren zitten. Niets is zo onprettig als onfrisse bediening. Stel daarom het dragen van deodorant voor iedereen verplicht en zorg voor een paar extra T-shirts en schone sloven zodat je medewerkers zich ook tijdens de werkdag een keer kunnen verkleden.


TIP 9: Duidelijke tafelnummering (die elke dag hetzelfde is!)

Hoe storend is het als je op een terras het door jou bestelde drankje (of de bekende bitterballen) eerst langs 3 tafels ziet gaan voordat het eindelijk bij jou terecht komt. Duidelijke tafelnummers vervangen dat probleem. Zorg dat je medewerkers die nummers kennen en maak die eventueel zichtbaar. Let op dat de nummering elke dag hetzelfde is! Verplaatsen gasten zich naar een andere tafel omdat daar bijvoorbeeld meer zon is? Pas dit dat zo snel mogelijk aan in je systeem, zodat iedereen de juiste rekening krijgt.

TIP 10: Geef iets extra’s zodat gasten langer blijven hangen

Maak het verblijf op jouw terras zo aangenaam mogelijk zodat je gasten langer blijven. Bied gratis wifi, maar zorg ook dat het lekker warm is met heaters, dekentjes of andere warmte systemen zoals warme kussens. Let op details en verras je gasten!

Bron: www.vanduijnenhoreca.nl / Entree

Vorige
Naar het horecatips-overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje