Hoe voorkom je diefstal door eigen medewerkers?

Zelf snel een pak koffie uit de voorraad pakken omdat thuis de koffie op is? Een gratis drankje weggeven omdat er toevallig vrienden van je in de zaak zitten? Als leidinggevende/eigenaar van de zaak denk je misschien dat zulke dingen moeten kunnen. Maar wat is het effect van dit soort handelingen op je medewerkers?

Goed voorbeeld doet goed volgen

Naar buiten om te roken? Iets eerder naar huis dan de roosters aangeven? Misschien sta je er niet altijd bij stil hoe belangrijk het gedrag is dat je zelf laat zien als leidinggevende. Wanneer je als bedrijf werkafspraken maakt over wat wel en niet gebruikelijk is, moet het niet blijven bij een papieren document dat verder niet wordt nageleefd. Wie goede afspraken met zijn personeel maakt en van hen verlangt dat zij de afspraken nakomen, zal zich daar zelf ook aan moeten houden. De (voorbeeld)rol van jou als leidinggevende is in dit kader namelijk fundamenteel om eventuele ongewenste patronen van collega’s te doorbreken.

Creëer een open cultuur

Ten eerste: probeer een open cultuur te creëren waarin mensen zaken durven te benoemen en elkaar ook durven aan te spreken op houding en gedrag. Daarnaast vind je nog een overzicht met de 5 beste tips over hoe je dit in jouw bedrijf kunt doorvoeren. Is er eenmaal sprake van een sfeer waarbij er sprake is van interne diefstal en nemen de medewerkers het niet meer zo nauw met de gemaakte afspraken? Dan is een cultuuromslag nodig. Dat lukt echter niet van de ene op de andere dag.

 

5 Tips

 1. Neem een vast agendapunt op in het werkoverleg waarop mensen hun vragen kunnen stellen en hun ideeën naar voren kunnen brengen als het gaat om integriteitskwesties.
   
 2. Bespreek maandelijks de derving. Je kunt hier iets positiefs van maken door een beloningssysteem in te stellen: is de derving laag, dan wordt er iets gespaard voor een teamuitje. Hiermee maak je er een collectief belang van dat de derving laag is.
   
 3. Voer controles van de voorraad en kassa’s uit in de openheid.
   
 4. Door medewerkers actief te betrekken, zorg je voor een breed draagvlak binnen je onderneming voor de afspraken.
   
 5. Wees vooral ook duidelijk wat de maatregelen of consequenties zijn als zich een incident voordoet.

 

Bron: missethoreca.nl / personeelsnet.nl

Vorige
Naar het horecatips-overzicht
Volgende

Twijfel je over de juiste cursus?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je de juiste cursus te kiezen!
076 - 52 33 666
of stuur een e-mail naar:


Direct inschrijven
biertje